Religionsforsker ønsker islamske boliglån i Norge

Torkel Brekke anbefaler i rapporten at lover og v lover og regler i Norge endres slik at det blir mulig å drive islamsk finansvirksomhet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Torkel Brekke anbefaler i rapporten at lover og v lover og regler i Norge endres slik at det blir mulig å drive islamsk finansvirksomhet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere norske muslimer sliter med å skaffe seg egen bolig fordi de mener religionen forbyr dem å betale renter. Religionsforsker Torkel Brekke mener det hindrer integrering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muslimer som tolker renteforbudet strengt, ender ofte på leiemarkedet.

– Dette kan hindre økonomisk integrering i Norge fordi det å eie egen bolig er så viktig for å bygge seg opp kapital her i landet, sier Torkel Brekke, prosjektleder i Civita, til Vårt Land.

Brekke, som også er assisterende direktør og forskningsprofessor ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO), er bekymret for at denne gruppen henvises til et leiemarked med høye priser og ustabile boforhold.

Med støtte fra Finansmarkedsfondet har Brekke laget rapporten «Islamsk finans i Norge», utgitt av tankesmia Civita, som konkluderer med at islamske finansprodukter er etterspurt blant muslimer i Norge.

Les også: Stadig dyrere Obos-leiligheter

Finanstilsynet opplyser til Vårt Land at dagens lovverk må endres om utenlandske finansinstitusjoner skal få lov til å etablere seg i Norge og tilby islamske finanstjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en spørreundersøkelse i forbindelse med rapporten svarer ni av ti spurte muslimer at det er et problem at slike lån ikke tilbys i Norge, og åtte av ti sier at de er villige til å betale mer for rentefrie lån.

– Intervjuene viser at norske muslimer er en sammensatt gruppe. Mens mange er sekulære og bryr seg lite om renteforbud og andre religiøse reguleringer, er andre opptatt av å leve i samsvar med det de mener er Koranens påbud, sier Brekke.

Les også:

Topplelighet på Frogner solgt 5,7 millioner under takst

Nye byggekrav skal gi billigere boliger