Trygdeoppgjør i Stortinget:

Regjeringen kjører gjennom pengetap for pensjonistene

Landets lønnstakere får nedgang i kjøpekraft i 2016. Stortingsflertallet pålegger pensjonistene et ytterligere kutt. Stortinget har fått enda en het potet i budsjettinnspurten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pågående budsjettkrangelen tyder på at stortingspartiene er mer opptatt av noen øre fra eller til på bensin- og dieselprisene, enn at de har sørget for at landets pensjonister fra 2015 av taper kjøpekraft hvert år.

I 2016 vil verdien av pensjonene krympe med hele 1,6 prosent når en tar hensyn til prisstigningen. I 2015 tapte de 0,4 prosent av sin realinntekt, altså kjøpekraft.

Og slik kan det fortsette, viser en Stortingsmelding arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) la fram 28. oktober, og som skal behandles av Stortinget i desember.

– Hvis det reelle målet med pensjonsreformen var å bygge ned betydningen av pensjon og gjøre pensjonistenes inntektsutvikling avhengig av jobb ved siden av, kommer vi virkelig til å få store ulikheter i årene framover.

Det advarte Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen om under en høring i Stortingets arbeids- og sosialkomité 16. november.

– Merker et veldig raseri

Stridens kjerne er at politikerne etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene.

Det vil dømme pensjonistene til å sakke lenger og lenger etter lønnsutviklingen for hvert år som går.

Nå har det automatiske nedtrekket i kjøpekraft for landets eldste, og de uføre, fått mer dramatiske utslag. For nå får også folk flest lønnstillegg som ikke holder tritt med prisstigningen. Fra dette trekkes altså ytterligere 0,75 prosent fra for pensjonistene.

– Vi merker i egne rekker et veldig raseri fordi Stortinget bryter forutsetningen for pensjonsreformen, sa Davidsen i høringen.

Bare SV og Frp er imot automatikken i fradraget på 0,75 prosent, men har altså et overveldende flertall mot seg i Stortinget.

Les også: Hundretusener kronikere kan miste rett til gratis behandling

– Til og med NHO lemper ut eldre

Ett av kapitlene i stortingsmeldingen beskriver utviklingen av pensjonene. Et annet viser utviklingen av pensjonisters samlede inntekter etter at det ble anledning for dem til å arbeide ved siden av.

Da meldingen kom, ble det medieoppslag om at pensjonistene var tiårets lønnsvinnere. Men da var lønnsinntekt også tatt med.

– Vi ser jo at alder og mulighet til å holde seg i arbeid i stor grad er avhengig av utdanning og arbeidsgivere som er interessert å beholde deg. Til og med i NHO, som i alle år har fortalt hvor viktig det er at folk holder seg i arbeid, har man valgt å lempe ut de eldre og ta inn ungdommen, sa Davidsen, som er kjent for sin fortid som leder i Norsk Kommuneforbund, senere Fagforbundet.

– Forhandlingsrett framfor 0,75 prosent

– Derfor er det viktig å ha en pensjon det går an å leve av. Det må ikke bli slik at folk skal være nødt til å kombinere pensjon med arbeid for å få en forutsigbar inntekt, mener han.

Davidsen beklaget at pensjonistene er blitt fratatt forhandlingsretten med staten.

Pensjonistforbundet ønsker å gå tilbake til systemet de hadde i 40 år, med forhandlingsrett.

– Vi får oppføre oss som voksne, edru mennesker, sette oss ned og finne fram til en rimelig regulering, framholder Davidsen.

Les også: Pensjonistforbundet: – Denne måten å bruke tall på er veldig uredelig

Pensjonisttap i overskuelig framtid

Landslaget for offentlige Pensjonister, LOP, som også deltok i høringen, viser til ferske anslag fra Norsk RegnskapsStiftelse.

De rådgir pensjonsselskaper om å legge til grunn 2,0 prosent i nominell lønnsvekst og 1,5 prosent inflasjon årlig i overskuelig framtid.

Det vil gi lønnstakerne 0,5 prosent i økt kjøpekraft årlig - men på grunn av Stortingets avgjørelse om at pensjonister skal ha 0,75 prosent mindre, en årlig nedgang i kjøpekraft på 0,25 prosent for dem i overskuelig framtid.

– Primært ønsker vi at pensjonene skal reguleres likt med lønnsveksten. Men pensjonsreformen slår fast en underregulering sammenliknet med lønnstakerne.I så fall ønsker vi et lavere fradrag som tar hensyn til den årlige lønns- og prisveksten, sier Jan Mønnesland i Pensjonsutvalget i LOP til ABC Nyheter.

Også fagforbundet Unio reagerer på stortingspolitikernes oppførsel mot landets pensjonister.

SV reduserer og omfordeler

– Det er store uenigheter om de 0,75 prosent i fradrag for pensjonister. Flertallet mener man må ha matematisk beregning. SV mener det blir en firkantet beregning av en reform, sier SVs finnmarksrepresentant på Stortinget, Kirsti Bergstø, til ABC Nyheter.

Hun forteller at SV i sitt alternative statsbudsjett styrker pensjonen til minstepensjonister og enslige.

I virkeligheten reduserer SV kostnadene til pensjon i sitt alternativ med ca. 300 millioner kroner. Partiet er uenig i regjeringens bruk av 2,638 milliarder til beste for gifte og samboende pensjonister. Utgiften skyldes at Frp har fått gjennom at fradraget i pensjon for gifte reduseres.

SV reduserer denne posten på regjeringens forslag til statsbudsjett med 1 milliard, og omfordeler de resterende pengene til minstepensjonistene og enslige pensjonister. Dessuten gir partiet 715 millioner kroner i skattelette til pensjonistene.

– SV og Frp var motstandere av pensjonsreformen. Vi har fryktet at den ville bli usosial. Nå ser vi at de to siste årene har gitt tapt kjøpekraft. Prognosene til regjeringen sier at sånn vil det være også i årene som kommer, sier Bergstø.

Hun mener stortingsmeldingen viser en kreativ lek med tall.

– Den sier at pensjonistene er inntektsvinnere. Man skiller ikke mellom pensjon og lønnsinntekt, sier Bergstø.

Les også: SV skjerper skattene – lover lettelser for «folk flest»

– Ett av Frps største svik

Kirsti Bergstø anklager Frp for å snakke med to stemmer i pensjonsspørsmål nå som de sitter i regjering.

– Jeg oppfatter at det er liten vilje til å gjøre reelle grep for de fattigste pensjonistene, sier hun.

– Ett av de største svikene Frp står for i regjering, er mot pensjonistene. De har blitt lovet en helt annen politikk, sier Bergstø.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, som er saksordfører for Stortingsmeldingen om pensjonsoppgjøret, bekrefter overfor ABC Nyheter at partiet opererer innenfor «det berømte pensjonsforliket Frp var i mot.»

– Har ditt parti tenkt å gjøre noe for å rette opp pensjonistenes tap?

– Nå er justeringen vedtatt ved lov og forskrift. Men vi valgte å redusere avkortningen av pensjonen for gifte pensjonister.

– Vi ønsker å fjerne de 0,75 prosentene i fradrag fra lønnsutviklingen. Men det er ikke flertall for det i inneværende periode. Jeg har selv fremmet forslag om å kompensere de årene det er negativ lønnsutvikling, med det falt. Bare Frp og SV støttet forslaget, forteller Wiborg.

– Vi mener pensjonistene skal ha akkurat samme kjøpekraftsutvikling som i resten av samfunnet. Men det er ikke flertall for det. Vi vil lojalt stemme for regjeringens forslag, sier Wiborg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Frykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad
Siste nytt
12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkFrykter for Østfoldbanen: – Statsråden kunne svart «Ja, vi står ved konseptet»08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring i Syria: – Jeg er skuffet over Ropstad
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus