Meny

Trygdeoppgjør i Stortinget:

Regjeringen kjører gjennom pengetap for pensjonistene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets lønnstakere får nedgang i kjøpekraft i 2016. Stortingsflertallet pålegger pensjonistene et ytterligere kutt. Stortinget har fått enda en het potet i budsjettinnspurten.

Den pågående budsjettkrangelen tyder på at stortingspartiene er mer opptatt av noen øre fra eller til på bensin- og dieselprisene, enn at de har sørget for at landets pensjonister fra 2015 av taper kjøpekraft hvert år.

I 2016 vil verdien av pensjonene krympe med hele 1,6 prosent når en tar hensyn til prisstigningen. I 2015 tapte de 0,4 prosent av sin realinntekt, altså kjøpekraft.

Og slik kan det fortsette, viser en Stortingsmelding arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) la fram 28. oktober, og som skal behandles av Stortinget i desember.

– Hvis det reelle målet med pensjonsreformen var å bygge ned betydningen av pensjon og gjøre pensjonistenes inntektsutvikling avhengig av jobb ved siden av, kommer vi virkelig til å få store ulikheter i årene framover.

Det advarte Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen om under en høring i Stortingets arbeids- og sosialkomité 16. november.

– Merker et veldig raseri

Stridens kjerne er at politikerne etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene.

Det vil dømme pensjonistene til å sakke lenger og lenger etter lønnsutviklingen for hvert år som går.

Nå har det automatiske nedtrekket i kjøpekraft for landets eldste, og de uføre, fått mer dramatiske utslag. For nå får også folk flest lønnstillegg som ikke holder tritt med prisstigningen. Fra dette trekkes altså ytterligere 0,75 prosent fra for pensjonistene.

– Vi merker i egne rekker et veldig raseri fordi Stortinget bryter forutsetningen for pensjonsreformen, sa Davidsen i høringen.

Bare SV og Frp er imot automatikken i fradraget på 0,75 prosent, men har altså et overveldende flertall mot seg i Stortinget.

Les også: Hundretusener kronikere kan miste rett til gratis behandling

– Til og med NHO lemper ut eldre

Ett av kapitlene i stortingsmeldingen beskriver utviklingen av pensjonene. Et annet viser utviklingen av pensjonisters samlede inntekter etter at det ble anledning for dem til å arbeide ved siden av.

Da meldingen kom, ble det medieoppslag om at pensjonistene var tiårets lønnsvinnere. Men da var lønnsinntekt også tatt med.

– Vi ser jo at alder og mulighet til å holde seg i arbeid i stor grad er avhengig av utdanning og arbeidsgivere som er interessert å beholde deg. Til og med i NHO, som i alle år har fortalt hvor viktig det er at folk holder seg i arbeid, har man valgt å lempe ut de eldre og ta inn ungdommen, sa Davidsen, som er kjent for sin fortid som leder i Norsk Kommuneforbund, senere Fagforbundet.

– Forhandlingsrett framfor 0,75 prosent

– Derfor er det viktig å ha en pensjon det går an å leve av. Det må ikke bli slik at folk skal være nødt til å kombinere pensjon med arbeid for å få en forutsigbar inntekt, mener han.

Davidsen beklaget at pensjonistene er blitt fratatt forhandlingsretten med staten.

Pensjonistforbundet ønsker å gå tilbake til systemet de hadde i 40 år, med forhandlingsrett.

– Vi får oppføre oss som voksne, edru mennesker, sette oss ned og finne fram til en rimelig regulering, framholder Davidsen.

Les også: Pensjonistforbundet: – Denne måten å bruke tall på er veldig uredelig

Pensjonisttap i overskuelig framtid

Landslaget for offentlige Pensjonister, LOP, som også deltok i høringen, viser til ferske anslag fra Norsk RegnskapsStiftelse.

De rådgir pensjonsselskaper om å legge til grunn 2,0 prosent i nominell lønnsvekst og 1,5 prosent inflasjon årlig i overskuelig framtid.

Det vil gi lønnstakerne 0,5 prosent i økt kjøpekraft årlig - men på grunn av Stortingets avgjørelse om at pensjonister skal ha 0,75 prosent mindre, en årlig nedgang i kjøpekraft på 0,25 prosent for dem i overskuelig framtid.

– Primært ønsker vi at pensjonene skal reguleres likt med lønnsveksten. Men pensjonsreformen slår fast en underregulering sammenliknet med lønnstakerne.I så fall ønsker vi et lavere fradrag som tar hensyn til den årlige lønns- og prisveksten, sier Jan Mønnesland i Pensjonsutvalget i LOP til ABC Nyheter.

Også fagforbundet Unio reagerer på stortingspolitikernes oppførsel mot landets pensjonister.

SV reduserer og omfordeler

– Det er store uenigheter om de 0,75 prosent i fradrag for pensjonister. Flertallet mener man må ha matematisk beregning. SV mener det blir en firkantet beregning av en reform, sier SVs finnmarksrepresentant på Stortinget, Kirsti Bergstø, til ABC Nyheter.

Hun forteller at SV i sitt alternative statsbudsjett styrker pensjonen til minstepensjonister og enslige.

I virkeligheten reduserer SV kostnadene til pensjon i sitt alternativ med ca. 300 millioner kroner. Partiet er uenig i regjeringens bruk av 2,638 milliarder til beste for gifte og samboende pensjonister. Utgiften skyldes at Frp har fått gjennom at fradraget i pensjon for gifte reduseres.

SV reduserer denne posten på regjeringens forslag til statsbudsjett med 1 milliard, og omfordeler de resterende pengene til minstepensjonistene og enslige pensjonister. Dessuten gir partiet 715 millioner kroner i skattelette til pensjonistene.

– SV og Frp var motstandere av pensjonsreformen. Vi har fryktet at den ville bli usosial. Nå ser vi at de to siste årene har gitt tapt kjøpekraft. Prognosene til regjeringen sier at sånn vil det være også i årene som kommer, sier Bergstø.

Hun mener stortingsmeldingen viser en kreativ lek med tall.

– Den sier at pensjonistene er inntektsvinnere. Man skiller ikke mellom pensjon og lønnsinntekt, sier Bergstø.

Les også: SV skjerper skattene – lover lettelser for «folk flest»

– Ett av Frps største svik

Kirsti Bergstø anklager Frp for å snakke med to stemmer i pensjonsspørsmål nå som de sitter i regjering.

– Jeg oppfatter at det er liten vilje til å gjøre reelle grep for de fattigste pensjonistene, sier hun.

– Ett av de største svikene Frp står for i regjering, er mot pensjonistene. De har blitt lovet en helt annen politikk, sier Bergstø.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, som er saksordfører for Stortingsmeldingen om pensjonsoppgjøret, bekrefter overfor ABC Nyheter at partiet opererer innenfor «det berømte pensjonsforliket Frp var i mot.»

– Har ditt parti tenkt å gjøre noe for å rette opp pensjonistenes tap?

– Nå er justeringen vedtatt ved lov og forskrift. Men vi valgte å redusere avkortningen av pensjonen for gifte pensjonister.

– Vi ønsker å fjerne de 0,75 prosentene i fradrag fra lønnsutviklingen. Men det er ikke flertall for det i inneværende periode. Jeg har selv fremmet forslag om å kompensere de årene det er negativ lønnsutvikling, med det falt. Bare Frp og SV støttet forslaget, forteller Wiborg.

– Vi mener pensjonistene skal ha akkurat samme kjøpekraftsutvikling som i resten av samfunnet. Men det er ikke flertall for det. Vi vil lojalt stemme for regjeringens forslag, sier Wiborg.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria
Siste nytt
16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus