Trygdeoppgjør i Stortinget:

Regjeringen kjører gjennom pengetap for pensjonistene

Landets lønnstakere får nedgang i kjøpekraft i 2016. Stortingsflertallet pålegger pensjonistene et ytterligere kutt. Stortinget har fått enda en het potet i budsjettinnspurten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pågående budsjettkrangelen tyder på at stortingspartiene er mer opptatt av noen øre fra eller til på bensin- og dieselprisene, enn at de har sørget for at landets pensjonister fra 2015 av taper kjøpekraft hvert år.

I 2016 vil verdien av pensjonene krympe med hele 1,6 prosent når en tar hensyn til prisstigningen. I 2015 tapte de 0,4 prosent av sin realinntekt, altså kjøpekraft.

Og slik kan det fortsette, viser en Stortingsmelding arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) la fram 28. oktober, og som skal behandles av Stortinget i desember.

– Hvis det reelle målet med pensjonsreformen var å bygge ned betydningen av pensjon og gjøre pensjonistenes inntektsutvikling avhengig av jobb ved siden av, kommer vi virkelig til å få store ulikheter i årene framover.

Det advarte Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen om under en høring i Stortingets arbeids- og sosialkomité 16. november.

– Merker et veldig raseri

Stridens kjerne er at politikerne etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene.

Det vil dømme pensjonistene til å sakke lenger og lenger etter lønnsutviklingen for hvert år som går.

Nå har det automatiske nedtrekket i kjøpekraft for landets eldste, og de uføre, fått mer dramatiske utslag. For nå får også folk flest lønnstillegg som ikke holder tritt med prisstigningen. Fra dette trekkes altså ytterligere 0,75 prosent fra for pensjonistene.

– Vi merker i egne rekker et veldig raseri fordi Stortinget bryter forutsetningen for pensjonsreformen, sa Davidsen i høringen.

Bare SV og Frp er imot automatikken i fradraget på 0,75 prosent, men har altså et overveldende flertall mot seg i Stortinget.

Les også: Hundretusener kronikere kan miste rett til gratis behandling

– Til og med NHO lemper ut eldre

Ett av kapitlene i stortingsmeldingen beskriver utviklingen av pensjonene. Et annet viser utviklingen av pensjonisters samlede inntekter etter at det ble anledning for dem til å arbeide ved siden av.

Da meldingen kom, ble det medieoppslag om at pensjonistene var tiårets lønnsvinnere. Men da var lønnsinntekt også tatt med.

– Vi ser jo at alder og mulighet til å holde seg i arbeid i stor grad er avhengig av utdanning og arbeidsgivere som er interessert å beholde deg. Til og med i NHO, som i alle år har fortalt hvor viktig det er at folk holder seg i arbeid, har man valgt å lempe ut de eldre og ta inn ungdommen, sa Davidsen, som er kjent for sin fortid som leder i Norsk Kommuneforbund, senere Fagforbundet.

– Forhandlingsrett framfor 0,75 prosent

– Derfor er det viktig å ha en pensjon det går an å leve av. Det må ikke bli slik at folk skal være nødt til å kombinere pensjon med arbeid for å få en forutsigbar inntekt, mener han.

Davidsen beklaget at pensjonistene er blitt fratatt forhandlingsretten med staten.

Pensjonistforbundet ønsker å gå tilbake til systemet de hadde i 40 år, med forhandlingsrett.

– Vi får oppføre oss som voksne, edru mennesker, sette oss ned og finne fram til en rimelig regulering, framholder Davidsen.

Les også: Pensjonistforbundet: – Denne måten å bruke tall på er veldig uredelig

Pensjonisttap i overskuelig framtid

Landslaget for offentlige Pensjonister, LOP, som også deltok i høringen, viser til ferske anslag fra Norsk RegnskapsStiftelse.

De rådgir pensjonsselskaper om å legge til grunn 2,0 prosent i nominell lønnsvekst og 1,5 prosent inflasjon årlig i overskuelig framtid.

Det vil gi lønnstakerne 0,5 prosent i økt kjøpekraft årlig - men på grunn av Stortingets avgjørelse om at pensjonister skal ha 0,75 prosent mindre, en årlig nedgang i kjøpekraft på 0,25 prosent for dem i overskuelig framtid.

– Primært ønsker vi at pensjonene skal reguleres likt med lønnsveksten. Men pensjonsreformen slår fast en underregulering sammenliknet med lønnstakerne.I så fall ønsker vi et lavere fradrag som tar hensyn til den årlige lønns- og prisveksten, sier Jan Mønnesland i Pensjonsutvalget i LOP til ABC Nyheter.

Også fagforbundet Unio reagerer på stortingspolitikernes oppførsel mot landets pensjonister.

SV reduserer og omfordeler

– Det er store uenigheter om de 0,75 prosent i fradrag for pensjonister. Flertallet mener man må ha matematisk beregning. SV mener det blir en firkantet beregning av en reform, sier SVs finnmarksrepresentant på Stortinget, Kirsti Bergstø, til ABC Nyheter.

Hun forteller at SV i sitt alternative statsbudsjett styrker pensjonen til minstepensjonister og enslige.

I virkeligheten reduserer SV kostnadene til pensjon i sitt alternativ med ca. 300 millioner kroner. Partiet er uenig i regjeringens bruk av 2,638 milliarder til beste for gifte og samboende pensjonister. Utgiften skyldes at Frp har fått gjennom at fradraget i pensjon for gifte reduseres.

SV reduserer denne posten på regjeringens forslag til statsbudsjett med 1 milliard, og omfordeler de resterende pengene til minstepensjonistene og enslige pensjonister. Dessuten gir partiet 715 millioner kroner i skattelette til pensjonistene.

– SV og Frp var motstandere av pensjonsreformen. Vi har fryktet at den ville bli usosial. Nå ser vi at de to siste årene har gitt tapt kjøpekraft. Prognosene til regjeringen sier at sånn vil det være også i årene som kommer, sier Bergstø.

Hun mener stortingsmeldingen viser en kreativ lek med tall.

– Den sier at pensjonistene er inntektsvinnere. Man skiller ikke mellom pensjon og lønnsinntekt, sier Bergstø.

Les også: SV skjerper skattene – lover lettelser for «folk flest»

– Ett av Frps største svik

Kirsti Bergstø anklager Frp for å snakke med to stemmer i pensjonsspørsmål nå som de sitter i regjering.

– Jeg oppfatter at det er liten vilje til å gjøre reelle grep for de fattigste pensjonistene, sier hun.

– Ett av de største svikene Frp står for i regjering, er mot pensjonistene. De har blitt lovet en helt annen politikk, sier Bergstø.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, som er saksordfører for Stortingsmeldingen om pensjonsoppgjøret, bekrefter overfor ABC Nyheter at partiet opererer innenfor «det berømte pensjonsforliket Frp var i mot.»

– Har ditt parti tenkt å gjøre noe for å rette opp pensjonistenes tap?

– Nå er justeringen vedtatt ved lov og forskrift. Men vi valgte å redusere avkortningen av pensjonen for gifte pensjonister.

– Vi ønsker å fjerne de 0,75 prosentene i fradrag fra lønnsutviklingen. Men det er ikke flertall for det i inneværende periode. Jeg har selv fremmet forslag om å kompensere de årene det er negativ lønnsutvikling, med det falt. Bare Frp og SV støttet forslaget, forteller Wiborg.

– Vi mener pensjonistene skal ha akkurat samme kjøpekraftsutvikling som i resten av samfunnet. Men det er ikke flertall for det. Vi vil lojalt stemme for regjeringens forslag, sier Wiborg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Siste nytt
22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus