Meny

EU-domstolen:

Rubiks kube mister varemerkebeskyttelsen sin

JUSS PÅ HØYT NIVÅ: Det kjente og kjære, tredimensjonale puslespillet Rubiks kube, her fra EM i Rubiks kube-løsning i Praha 15. juli i år, får svekket beskyttelsen sin. Foto: David W Cerny / Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfinneren av Rubiks kube kan ikke lenger beskytte formen på kuben som et varemerke, slo EU-domstolen fast torsdag.

Det blir nå fritt fram å bruke formen på Rubiks spesielle hjerne-trimmer i markedsføringen av andre liknende tredimensjonale puslespill.

Dermed mister oppfinneren, den ungarske arkitekten Ernö Rubik varemerkebeskyttelsen i EU- og EØS-systemet, for den 42 år gamle oppfinnelsen sin.

Kuben er delt opp i 26 småterninger som kan dreies om hverandre. Målet er å få hver side av kuben ensfarget. Det er ett av 43 trillioner mulige fargemønstre, skriver snl.no.

Ifølge EU-domstolens avgjørelse i den intrikate varemerke-jussen, kan ikke de tekniske løsningene i kuben varemerkebeskyttes.

Den tyske leketøysprodusenten Simba Toys har siden 2006 kjempet for å få opphevet varemerkebeskyttelsen, til beste for kopier av produktet. Men selskapet møtte veggen helt til det fikk gjennomslag på høyeste juridiske nivå i EU, EU-domstolen i Luxembourg.

Les også: EU forbyr gløgg «med no' godt i»

Privatøkonomi
Populært