DN skapte skattekaos

Døtrene til næringslivslederen Johan H. Andresen (bildet) befestet i 2015 sin posisjon som verdens yngste dollarmilliardærer.
Døtrene til næringslivslederen Johan H. Andresen (bildet) befestet i 2015 sin posisjon som verdens yngste dollarmilliardærer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Avisen har fått tak i tallene kvelden før de publiseres, uten at Skatteetaten vet hvordan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det skal ikke være teknisk mulig å få ut tallene før klokka 3 i natt, sier pressesjef Merete Jebsen i Skatteetaten til NTB.

Dagens Næringsliv skriver også krafttraderen og investoren Einar Aas (45) hadde en nettoinntekt på 215 millioner kroner og betalte 71 millioner i skatt i 2015. Det var en kraftig inntektsnedgang fra året før.

Samtidig skal bloggeren Sophie Elise Isachsen ha mer enn doblet inntektene sine fra 2014 til 2015, da hun skal ha tjent 2,5 millioner kroner og betalt vel 660.000 i skatt.

Ligningstallene for 2015 viser ifølge dn.no også at sjømatarvingen Gustav Magnar Witzøe (23) har en ligningsformue på nærmere 10 milliarder kroner.

Lagde kaos hos skatteetaten

Dagens Næringslivs saker med ligningstallene for 2015 skapte kaos hos skatteetaten. Skatteetaten jobbet torsdag kveld på spreng med å finne ut hvordan Dagens Næringsliv hadde fått tilgang til fjorårets ligningstall, dagen før tallene skulle offentliggjøres.

Til NTB sier avisens sjefredaktør, Amund Djuve, at det ikke er snakk om noen lekkasje hos skatteetaten, men at det dreier seg om kreativ journalistikk.

– Ved å gjøre helt ordinære søk hos kredittopplysningsselskap, svarer Djuve på spørsmål om hvordan de har fått tak i tallene.

Kreativ journalistikk

Djuve sier tallene ligger hos kredittopplysningsselskaper, og at ved å søke på navnene du er interessert i, får du tallene der.

– Vi har ikke fått skattelistene, det er ikke noe lekkasjer, det er ikke noe hacking, det er fullstendig udramatisk. Det er kun kreativ journalistikk, sier Djuve.

Skattetallene blir offentliggjort klokken 3 natt til fredag.

– Det skal ikke være teknisk mulig å få tilgang til tallene gjennom våre systemer før det, sier pressesjef i Skatteetaten, Merete Jebsen, til NTB.

Etaten jobbet sent torsdag kveld fortsatt med å finne ut hvordan tallene hadde kommet ut.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært