Statens betaling av oljeselskapene:Skattebetalerne sparte 1,2 milliarder på lavere oljevirksomhet

SPARER OLJEPENGER: Siv Jensens nasjonalbudsjett viser at skattebetalerne har fått mindre utbetalinger til oljeselskapene.
SPARER OLJEPENGER: Siv Jensens nasjonalbudsjett viser at skattebetalerne har fått mindre utbetalinger til oljeselskapene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten betaler 78 prosent av oljeselskapenes leteutgifter på norsk sokkel. Beløpet ble 1,2 milliarder lavere enn antatt i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavere virksomhet på sokkelen har også sine fordeler for hvor mange penger regjeringen har å rutte med:

I Nasjonalbudsjettet finansminister Siv Jensen la fram for ett år siden, ble det anslått at statens pengeoverføringer til oljeselskaper som ikke har overskudd når de leteborer på norsk sokkel, skulle ligge på 15,8 milliarder kroner i 2015.

Nå viser Nasjonalbudsjettet hun la fram i dag, at beløpet som ble utbetalt, lå på «kun» 14,6 milliarder kroner.

I år venter regjeringen ytterligere nedgang.

Anslaget for 2016 ligger på 12,6 milliarder kroner i det som på finansdepartementalsk språk kalles «Petroleumsskatt - investeringsfradrag i særskatt».

Les også: Siv Jensen satte 162,3 millioner kroner inn på russiske Lukoils konto i 2015

Disse utbetalingene gjøres for å oppmuntre til investeringer i norsk fossil sektor på sokkelen. Når selskapene får overskudd, beskattes de hardere enn andre næringer, nemlig med 78 prosent av overskuddet.

Tilsvarende blir fradraget for investeringer uten overskudd like høyt. Finner ikke selskapet olje, eller hvis selskapet blir nedlagt, sitter skattebetalerne med 78 prosent av regningen.

Til sammenlikning satser regjeringen 2,3 milliarder kroner på Energifondet og Enovas arbeid med omlegging til fornybar energi.