Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

Milliardæren Kjell Inge Røkke vil alene få 92 millioner kroner i skattelette etter kuttene i formuesskatten. Foto: NTB scanpix.
Milliardæren Kjell Inge Røkke vil alene få 92 millioner kroner i skattelette etter kuttene i formuesskatten. Foto: NTB scanpix.

De 50 rikeste i landet vil til sammen få én milliard i skattelettelser etter skattekuttene til den blåblå regjeringen, ifølge Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen har undersøkt hvor stor skattelette de 50 nordmennene med høyest ligningsformue vil få etter kuttene i formuesskatten så langt. Til sammen vil disse rikingene få én milliard i skattelette, som utgjør omtrent 20 millioner per person.

I statsbudsjettet 2014 ble formuesskatten senket fra 1,1 til 1 prosent. For 2015 ble bunnfradraget for skatten økt til 1,2 millioner og satsen redusert til 0,85 prosent. Bunnfradraget ble ytterligere hevet til 1,4 millioner kroner for 2016.

Les også: Lysbakken: – Dere krever innstramming for vanlige folk, skattelette for de rikeste

I 2014 ble det betalt inn 13,5 milliarder i formuesskatt, noe som utgjør omkring én prosent av statens skatteinntekter. Torsdag skal finansminister Siv Jensen legge fram regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2017.

– Hvis man ser på omfordeling per krone i innsamlet skatt, viser formuesskatten seg som svært effektiv, sier forsker ved Statistisk sentralbyrå, Rolf Aaberge.

Argumentet for kutt i formuesskatten er at det vil føre til høyere investeringer i næringslivet, som vil resultere i flere arbeidsplasser og nye skatteinntekter. Samtidig vil fjerning av denne skatten øke formuene og den økonomiske maktkonsentrasjonen blant de rikeste i samfunnet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden