Rådyre forbrukerlån:Siv Jensen vil ikke innføre grenser for rente

RENTE-STRID: Finansminister Siv Jensen avviser innspill fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om grenser for hvor høye renter forbrukerne kan bli utsatt for.
RENTE-STRID: Finansminister Siv Jensen avviser innspill fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om grenser for hvor høye renter forbrukerne kan bli utsatt for. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) bekrefter at skyhøye renter på forbrukslån driver stadig flere ut i problemer, men vil ikke innføre noe rentetak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikrede forbrukslån utgjør en liten, men sterkt økende, del av husholdningenes samlede gjeld.

Det bekrefter Siv Jensen på spørsmål fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som etterlyser innføring av et gjeldsregister og et rentetak, det vil si en grense for hvor høy rente utlånerne kan pålegge låntakerne.

Men finansministeren avviser å innføre et rentetak. Derimot varsler hun at regjeringen i høst vil sende ut et forslag om å innføre et norsk gjeldsregister, som vil gi bedre oversikt over markedet.

Les også: Du kan slippe dobbel gjeld

«Effektene av direkte prisregulering av kredittmarkedet gjennom en innføring av rentetak på forbrukslån er derimot usikre, og vi vil evaluere virkningene av andre virkemidler før dette tiltaket eventuelt vurderes nærmere.», skriver Jensen til Vedum.

Hun opplyser at mislighold av forbrukslån økte fra 4,5 prosent i 2014 til 5,3 prosent i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Låntakere under 30 år har høyest mislighold som prosent av utestående lån.

Det er ikke dem med god og ordnet økonomi som rammes av utlåneres rentesmell, men dem som fra før har dårlig råd.

«Sårbare grupper har en større tendens enn gjennomsnittsnordmannen til å ta opp forbrukslån. Slike lån er for eksempel tre ganger så vanlige blant enslige forsørgere som i befolkningen for øvrig», skriver Vedum.

Les også: Pengerådene unge ikke bør spørre foreldrene om

Sp-lederen mener regjeringen i lang tid har forsømt seg i arbeidet med å hindre at nordmenn havner i gjeldsuføre.