Underskudd for Oslo katolske bispedømme

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er sammen med økonomisjefen siktet for grovt bedrageri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er sammen med økonomisjefen siktet for grovt bedrageri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo katolske bispedømme gikk med 22 millioner kroner i underskudd i 2015. Administrasjonen venter tøffere tider etter medlemsjukssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regnskapet bærer preg av medlemsregistersaken. Det har vært et unormalt år, og det er denne saken som gjør at regnskapet er ekstraordinært svakt, sier administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme til Dagens Næringsliv. Inntektene falt 36 prosent fra 2014 til 2015, og den langsiktige gjelden økte med 135 millioner kroner.

I slutten av februar 2015 anmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus bispedømmet for medlemsjuks. Bakgrunnen var at ansatte ved Den katolske kirke fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer. Menigheten får offentlig støtte etter antall medlemmer.

Biskop Bernt Eidsvig er sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner. Saken var ferdig etterforsket i begynnelsen av juli. Statsadvokaten skal avgjøre om de siktede skal tiltales, og avgjørelsen er ventet utpå høsten.

Oslo katolske bispedømme har gått til sivilt søksmål mot staten, og den sivile saken skal opp i Oslo tingrett i desember.