Eksplosiv boligprisvekst bekymrer

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge la onsdag frem boligpristallene for juli. Se opptak her
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiendom Norge tror norske boligpriser vil nå en årsvekst på 10 prosent innen utgangen av 2016. I Oslo var juli-veksten historisk kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge beskriver veksten i Oslo i feriemåneden juli som eksplosiv. Ikke siden bransjeforeningen startet med sine målinger i 2003 har boligprisene økt så sterkt i hovedstaden i juli.

Det siste året har prisene økt med 15,2 prosent i Oslo, i enkelte bydeler enda mer.

– Dette er det mange vil beskrive som en usunn vekst som ingen ønsker seg, sier Dreyer.

Det siste året har prisene steget med 8,8 prosent på landsbasis.

– Det er sannsynlig at vi runder en tolvmånedersvekst på 10 prosent ved utgangen av året, sier han.

Les også: Meglere forteller om ville tilstander: – Jeg hadde ikke visning. Jeg var dørvakt

– Sterk utvikling

Oslo hadde en prisvekst på 1,8 prosent i juli, mens Trondheim kunne notere seg for en oppgang på 1 prosent. Det er usedvanlige tall, og i de fleste av landets øvrige regioner gikk prisene ned, noe som er normalt for juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boligprisveksten i Oslo og på Østlandet ser ikke ut til å bremse og vil prege utviklingen i boligmarkedet utover høsten, konstaterer Dreyer.

På landsbasis steg boligprisene med 0,2 prosent i juli sammenlignet med juni.

– Trenden er tydelig. Det er en sterk utvikling i det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

Det ble i juli år solgt langt færre boliger enn i fjor. Det lave tilbudet av boliger i Oslo og på Østlandet, men også i Trondheim, forklarer noe av den sterke prisoppgangen, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eksperter om boligmangelen: – Snart er det umulig å bo i Oslo

Mer normalt i Stavanger

Oljebremsen har fått boligmarkedet i Stavanger til å bråstoppe, men i juli-tallene ser Eiendom Norge en pekepinn på at markedet i oljehovedstaden er i ferd med å normalisere seg.

En nedgang på 0,6 prosent i Stavanger i juli er veldig normalt, ifølge Dreyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser en forbedring i Stavanger, konstaterer han.

Tolvmånedersveksten i Stavanger er på minus 6,3 prosent, en positiv utvikling sammenlignet med forrige måned. Også på tilbudssiden er det tegn til normalisering i Rogaland.

I de fleste andre deler av landet er utbudet av boliger som normalt for årstiden.

Les også: Muslimer føler seg diskriminert på boligmarkedet

Dropper rentekutt?

Mer positive nøkkeltall for norsk økonomi har skapt økt tvil hos Nordea Markets om hvorvidt Norges Bank kommer med et nytt rentekutt i september. Som kjent bidrar lave renter til å drive boligprisene i været.

Internasjonale aktører som Verdensbanken og pengefondet IMF har i likhet med flere norske økonomer lenge advart mot overoppheting av boligmarkedet.

– Dette er rett og slett litt bobletendenser, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svært kraftige prisoppgangen det siste året kan få Norges Bank til å revurdere et nytt kutt, tror sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

– Å sette ned rentene i en situasjon hvor boligmarkedet går veldig hardt, må sitte langt inne for enhver sentralbank, sier han til E24.

– Nå bør Norges Bank være veldig forsiktig med å kutte renten videre, sier Andreassens kollega Øystein Børsum til økonominettstedet.

Les også: Frykter dansk boligmarked «ute av kontroll»