Eksplosiv boligprisvekst bekymrer

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge la onsdag frem boligpristallene for juli. Se opptak her

Eiendom Norge tror norske boligpriser vil nå en årsvekst på 10 prosent innen utgangen av 2016. I Oslo var juli-veksten historisk kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge beskriver veksten i Oslo i feriemåneden juli som eksplosiv. Ikke siden bransjeforeningen startet med sine målinger i 2003 har boligprisene økt så sterkt i hovedstaden i juli.

Det siste året har prisene økt med 15,2 prosent i Oslo, i enkelte bydeler enda mer.

– Dette er det mange vil beskrive som en usunn vekst som ingen ønsker seg, sier Dreyer.

Det siste året har prisene steget med 8,8 prosent på landsbasis.

– Det er sannsynlig at vi runder en tolvmånedersvekst på 10 prosent ved utgangen av året, sier han.

Les også: Meglere forteller om ville tilstander: – Jeg hadde ikke visning. Jeg var dørvakt

– Sterk utvikling

Oslo hadde en prisvekst på 1,8 prosent i juli, mens Trondheim kunne notere seg for en oppgang på 1 prosent. Det er usedvanlige tall, og i de fleste av landets øvrige regioner gikk prisene ned, noe som er normalt for juli.

– Boligprisveksten i Oslo og på Østlandet ser ikke ut til å bremse og vil prege utviklingen i boligmarkedet utover høsten, konstaterer Dreyer.

På landsbasis steg boligprisene med 0,2 prosent i juli sammenlignet med juni.

– Trenden er tydelig. Det er en sterk utvikling i det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

Det ble i juli år solgt langt færre boliger enn i fjor. Det lave tilbudet av boliger i Oslo og på Østlandet, men også i Trondheim, forklarer noe av den sterke prisoppgangen, påpeker han.

Les også: Eksperter om boligmangelen: – Snart er det umulig å bo i Oslo

Mer normalt i Stavanger

Oljebremsen har fått boligmarkedet i Stavanger til å bråstoppe, men i juli-tallene ser Eiendom Norge en pekepinn på at markedet i oljehovedstaden er i ferd med å normalisere seg.

En nedgang på 0,6 prosent i Stavanger i juli er veldig normalt, ifølge Dreyer.

– Vi ser en forbedring i Stavanger, konstaterer han.

Tolvmånedersveksten i Stavanger er på minus 6,3 prosent, en positiv utvikling sammenlignet med forrige måned. Også på tilbudssiden er det tegn til normalisering i Rogaland.

I de fleste andre deler av landet er utbudet av boliger som normalt for årstiden.

Les også: Muslimer føler seg diskriminert på boligmarkedet

Dropper rentekutt?

Mer positive nøkkeltall for norsk økonomi har skapt økt tvil hos Nordea Markets om hvorvidt Norges Bank kommer med et nytt rentekutt i september. Som kjent bidrar lave renter til å drive boligprisene i været.

Internasjonale aktører som Verdensbanken og pengefondet IMF har i likhet med flere norske økonomer lenge advart mot overoppheting av boligmarkedet.

– Dette er rett og slett litt bobletendenser, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN tirsdag.

Den svært kraftige prisoppgangen det siste året kan få Norges Bank til å revurdere et nytt kutt, tror sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

– Å sette ned rentene i en situasjon hvor boligmarkedet går veldig hardt, må sitte langt inne for enhver sentralbank, sier han til E24.

– Nå bør Norges Bank være veldig forsiktig med å kutte renten videre, sier Andreassens kollega Øystein Børsum til økonominettstedet.

Les også: Frykter dansk boligmarked «ute av kontroll»

Personvernpolicy