IMF-sjef må i retten i millionsak

IMF-sjef Christine Lagarde må møte i retten i Frankrike i forbindelse med en gammel sak som dreier seg om tjenesteforsømmelse og store pengesummer.
IMF-sjef Christine Lagarde må møte i retten i Frankrike i forbindelse med en gammel sak som dreier seg om tjenesteforsømmelse og store pengesummer. Foto: Jacky Naegelen / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

IMF-sjef Christine Lagarde må møte for retten i Paris i forbindelse med anklager om tjenesteforsømmelse i en gammel sak som involverer store pengesummer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken dreier seg om en millionutbetaling til finansmagnaten Bernard Tapie mens Lagarde var finansminister i Nicolas Sarkozys regjering.

Frankrikes høyeste appellrett har avvist Lagardes anke over beslutningen om at hun må stille for retten, tiltalt for tjenesteforsømmelse i forbindelse med at Tapie fikk 404 millioner euro av skattebetalernes penger.

Etterforskningen av Lagarde ble innledet i 2014 i kjølvannet av en langtrukken tvist mellom Tapie og den delvis statseide banken Crédit Lyonnais. Tapie mente at banken hadde svindlet ham i forbindelse med salget av Adidas på 1990-tallet.

Som finansminister under president Sarkozy godkjente Lagarde at det ble innledet mekling som endte med at Tapie fikk erstatning fra staten. Lagarde nekter for å ha gjort noe galt, eller for at hun handlet på vegne av Sarkozy. Hun risikerer ett år i fengsel og 15.000 euro i bot om hun blir funnet skyldig.

Lagarde fikk i februar forlenget sin stilling som sjef for IMF, til tross for sine rettslige problemer i hjemlandet.