«Vanlige folk» svindler Nav: – Mange vet at de gjør noe ulovlig

Nav har anmeldt trygdesvindel for 100 millioner kroner så langt i år. NAV-direktør Sigrun Vågeng sier etaten har forbedret sine kontroller betraktelig.
Nav har anmeldt trygdesvindel for 100 millioner kroner så langt i år. NAV-direktør Sigrun Vågeng sier etaten har forbedret sine kontroller betraktelig. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere svindler Nav i Finnmark. Denne høsten er totalt 12 saker berammet i fylket, ifølge NRK. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en undersøkelse Opinion gjorde for Nav i mars, svarer tre av fire at de mener trygdesvindel er meget alvorlig. 92 prosent over 45 år mener det samme.

– Det er bekymringsfullt hvis unge ikke ser alvoret i trygdesvindel. Velferdssystemet er avhengig av at alle er med og bidrar, sa Sverre Lindahl, direktør for Navs kontrollavdeling til Aftenposten i mars.

302 millioner svindlet i 2015

Tall fra Nav viser at ved inngangen til mai hadde Nav anmeldt trygdesvindel for nesten 98 millioner kroner. I 2015 var den totale summen på 302 millioner kroner.

– Det er på en måte lettjente penger, og det er så vanskelig å komme ut av det når man først er kommet inn i det, at det er ikke bare å stoppe, sier advokat Gisle Loso til NRK.

Loso advarer mot trygdesvindel, og forteller videre at mange av de siktede ofte er klar over lovbruddene de begår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lett å misbruke. Når man først kommer i en trend hvor man gjør dette er det vanskelig å stoppe. Man har krav på denne ytelsen, syns man i utgangspunktet.

Ifølge advokaten kjennetegnes sakene ved at det ofte ikke er de klassiske kjeltringene, men helt «vanlige folk».

Vanskelig å oppdage

Til NRK sier avdelingsdirektør i Nav Kontroll nord, Jannike Syse, at det svindles mest av dagpenger og arbeidsavkleringspenger.

Siden systemet baserer seg på tillit sier Syse at svindel kan være vanskelig å oppdage. Blir du likevel tatt kan det vente lange fengselsdommer.

I mai ble en Vestfold-mann dømt til fem måneders fengsel for grovt uakstsomt trygdebedrageri.

Les også:

Mann dømt for Nav-bedrageri av 900.000 kroner

Arbeidsministeren vil endre reglene for dagpenger

Endringer i ytelser for arbeidsledige i 2016