Polens utenrikspolitiske institutt PISM:Brexit kan gi euro-skvis for utenforland

SVEKKER UTENFORLAND: Brexit betyr kraftig svekkelse av EU-land som ikke ønsker fellesvalutaen euro, mener Det polske utenrikspolitiske instituttet PISM.
SVEKKER UTENFORLAND: Brexit betyr kraftig svekkelse av EU-land som ikke ønsker fellesvalutaen euro, mener Det polske utenrikspolitiske instituttet PISM. Foto: Daniel Roland / AFP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk utmelding av EU svekker landene som ikke har euro. Det stiller dem overfor valget om å gi opp egen valuta - eller å bli marginalisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppa av EU-land som ikke har overtatt fellesvalutaen euro, vil bli kraftig svekket når Storbritannia forlater dem.

Og det vil få virkninger, konkluderer Det polske utenrikspolitiske instituttet PISM i en fersk analyse.

Styrkeforholdet vil bli kraftig forrykket på bekostning av landene som har beholdt sin egen valuta, når Storbritannia går ut av EU. Nå har de de ni landene samlet 40 prosent av brutto nasjonalprodukt, BNP, sammenliknet med eurolandenes. Etter «Brexit», vil de stå for bare 16 prosent av BNP i eurosonen.

«Det er derfor sannsynlig at land utenfor eurosonen vil bli stilt overfor et urimelig valg mellom rask tilslutning til euro, eller risikere politisk og økonomisk marginalisering i EU.», skriver forfatteren, Sebastian Płóciennik.

Frykter økt EU-fiendtlighet

Dette dilemmaet vil først og fremst ramme sentral- og østeuropeiske EU-land. De er ifølge sine medlemskapsavtaler med EU forpliktet til å oppgi egen valuta og ta fellesvalutaen euro så snart de oppfyller de økonomiske kravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig i Polen, men også i andre land, er motstanden mot å gå inn i EUs økonomiske og monetære union ØMU og dermed oppgi sin egen pengepolitikk stor.

Dermed kan et press for dypere integrasjon og overtakelse av euro styrke EU-skepsisen og EU-fiendtlige bevegelser ytterligere, heter det.

Les også: – Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati

Britisk grep om finanssektoren

Storbritannia har sørget for en balanse mellom landene innenfor og utenfor eurosonen ikke bare på grunn av sin størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med Danmark har britene som de eneste EU-landene, fått en traktatfestet rett til å beholde egen valuta.

Likevel fikk britiske Jonathan Hill posten som EU-kommissær for finansiell stabilitet, finanstjenester og kapitalmarkeder.

At en person utenfor ØMU hadde denne posten, var en styrke for «utenforlandene». Men han har allerede trukket seg etter flertallet i folkeavstemningen sa ja til Brexit - britisk utmelding av EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten er EUs viktige byrå for banktilsyn, EBA, plassert i London. Ifølge PISM har dette utvilsomt styrket posisjonen også til de øvrige landene som står utenfor EUs pengeunion ØMU. Nå blir EBA trolig flyttet innenfor ØMU-landenes grenser.

Les også: Nå vil EU-presidentene ha en enda mer overnasjonal union

Blokkering forsvinner

Ikke minst vil en viktig formulering den britiske statsministeren David Cameron fikk gjennom i forhandlingene med EU i februar, trolig gå tapt.

I forsøket på å få betingelser som skulle sikre flertall i britenes folkeavstemning om EU-medlemskap, sto det fastslått at EU er et område med «mer enn én valuta».

Ifølge Sebastian Płóciennik blokkerer en slik formulering for diskriminering av land utenfor eurosonen. Men nå går den avtalen dukken.

Les også: Mener brexit kan gi Norge en bedre EØS-avtale

Les alle artiklene om Brexit - britisk utmelding av EU