Britisk forsker og telekomgründer:

– Myte at Storbritannia og Norge tjener på å være i EUs indre marked

EKSPORTMYTE? Land utenfor EØS har hatt større vekst i eksporten til EU, enn Norge og andre som er innenfor, ifølge euroskeptisk rapport.
EKSPORTMYTE? Land utenfor EØS har hatt større vekst i eksporten til EU, enn Norge og andre som er innenfor, ifølge euroskeptisk rapport. Foto: Colourbox

Land utenfor EU og EØS har hatt aller størst vekst i eksporten til EU de siste 20 årene. EØS-landet Norge kommer på 21. plass i eksportvekst til EU fra 1993-2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en rapport skrevet av den EU-skeptiske forskeren og gründeren Michael Burrage for den britiske tenketanken Civitas.

Den britiske finansministeren George Osborne har foran folkeavstemningen 23. juni om britisk utmelding av EU, «Brexit», lagt fram et anslag om at hver husholdning ville tape 4300 britiske pund (ca. 52.000 kroner) utenfor EU.

Bak dette ligger blant annet antakelser om hvordan handelen ville utvikle seg.

Det er dette Burrage, som blant annet har forsket ved Harvard og Uppsala, men nå har etablert seg i telekom-bransjen i Asia, tar fatt i.

Les også: Finansminister med ny Brexit-advarsel

– Bedre tall ute enn inne

Ifølge Osborne har EU-medlemskapet økt britenes handel med EU med 68-85 prosent sammenliknet med hva det ville vært hvis Storbritannia bare hadde hatt reglene i Verdens handelsorganisasjon WTO å støtte seg til.

Tilsvarende mener den britiske finansministeren at Norge og Island takket være EØS-avtalen har økt handelen med 35-53 prosent, mens Sveits, som ikke har EØS-avtale, har økt handelen med EU med 14-21 prosent.

Tvert imot har Burrage ved hjelp av tall fra OECD funnet at land utenfor det indre markedet har økt sin eksport til EU langt mer i perioden 1993-2013, enn både britene, Norge og Island har gjort.

Les også: Cameron hyret næringslivsgiganter til skrekkpropaganda om Brexit

Dårligere resultat for Norge

Ifølge hans rapport Economical with the Truth har land som Ukraina, De arabiske emirater, Kina, Russland, India, Brasil, Tyrkia og mange andre økt sin eksport til EU i en helt annen takt enn Norge og Storbritannia.

Mens Ukraina på topp (dette var før krig og uro brøt ut) hadde en eksportvekst til EU på 471 prosent de siste 20 årene, ligger Norge på 21. plass med 100 prosent og EU-medlemmet Storbritannia på 24. plass med 72 prosent.

Burrage har viet et eget avsnitt til tjenesteeksporten fra Norge og Sveits til EU, og mener å føre bevis for at verdien av tjenesteksporten per innbygger er 70 prosent høyere fra Norge, 400 prosent høyere fra Sverige, enn fra Storbritannia.

Les også: Alex Salmond vil ha slutt på skremsler for å få britene til å forbli i EU

Personvernpolicy