Drukner du i kredittgjeld?

KREDITTKORT-GJØRMA: Det frister å bruke penger du egentlig ikke har. Men konsekvensen kan bli dyr. Veldig dyr. © FOTO: Colourbox
KREDITTKORT-GJØRMA: Det frister å bruke penger du egentlig ikke har. Men konsekvensen kan bli dyr. Veldig dyr. © FOTO: Colourbox

12 punktsplanen hjelper deg ut av knipa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når du først har havnet i kredittkortfellen, er det i grunnen få enkle veier ut av den. Det kan rett og slett hende at du er nødt til sette ned forbruket en stund, til du igjen kan få glede av hele lønnen din.

Det sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen, en finansiell veiledningstjeneste fra Forbrukerrådet.

Hun mener at en av dine økonomiske hovedprioriteter bør være å aldri la kredittkortrenter bli en del av husholdningsøkonomien din.

- Betal alltid ned hele saldoen på kredittkortfakturaen ved første forfall. Husk at du faktisk låner penger hver gang du "drar kortet". Det viser seg at mange slett ikke tenker over dette, sier hun.

Les også: – Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

- Be om hjelp

Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no, forstår at det kan være fristende for mange å få vite at man er kredittverdig, og at man dermed får tilbud om penger man ikke egentlig har.

- Det er akkurat det som er viktig å forstå. Du får penger du egentlig ikke har. Dersom man ønsker å betale for noen varer eller tjenester, anbefaler jeg at man sparer til man får råd til å kjøpe det man ønsker. Bruker man likevel kredittkort til kjøp, så er det viktig at man har penger til å betale dette til forfall,

EKSPERT: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen. © FOTO: Forbrukerrådet.
EKSPERT: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen. © FOTO: Forbrukerrådet.

sier Gurrik.

Det gjør vondt når kredittkortgjelden sluker lønnen med en eneste gang du får penger fra arbeidsgiveren, og det kan være vanskelig å takle på egenhånd, mener Margrethe Otto Skar.

Hun er økonomiforenkler og gründer av Ditt Motto, en veiledningstjeneste for privatøkonomi.

- Å ha dårlig økonomi eller ikke kontroll på økonomien oppleves skamfullt og flaut. Da er det ekstra vanskelig å be om hjelp. Og man vil jo ikke gå til banken heller. Men be om hjelp!, oppfordrer hun.

Otto Skar forteller at du da kan få satt opp et regnskap og et budsjett og få oversikt over hva du kan prioritere å betale.

- Ta kontakt med kredittorer og forklar saken. De er så utrolig mye mer hyggelig enn du tror. Det er når de ikke har kontakt med deg at de blir vanskelige. Si heller at du ikke har råd enn å sitte med en dårlig smak i munnen fordi du egentlig ikke har råd til kafébesøket eller ferieturen. Jeg lover deg - det er så verdt det!

EKSPERT: Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no. © FOTO: Privat.
EKSPERT: Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no. © FOTO: Privat.

Nedbetalingsplan steg for steg

Vi spurte de tre ekspertene om deres beste tips til hvordan du skal klare å komme deg ut av kredittkort-gjørma en gang for alle.

Les også: Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

Rådene har vi satt sammen i denne planen:

1. Bestem deg for at du skal komme deg ut av denne situasjonen, koste hva det koste vil, og aldri havne i den igjen.

2. Få oversikt over dine inntekter og utgifter. En måte å gjøre dette på, er å lage et regnskap over forbruk og inntekter de siste 6 måneder. Analyser forbruket og se hva du kan gjøre med å få utgiftene ned.

3. Lag så et budsjett over de neste 12 måndene. Skrell ned til et minimum og finn ut hvordan bunnlinjen din ser ut - slik at du vet hvor mye du kan betale til kredittorene. Dette kan du regne ut via SIFOs referansebudsjett. Gå så inn i nettbanken og sett opp alle regninger til å gå automatisk gjennom autogiro/efaktura.

4. Ha en god kontoplan. Du trenger en brukskonto, regningskonto og sparekonto. Sett alltid lønn/utbetalinger inn på regningskontoen slik at du har penger til å betale regningene dine. Regn ut hvor mye du trenger på brukskontoen per måned. Del det inn i ukesbeløp og gi deg selv lommepenger hver mandag. Da har du alltid penger til regningene når de kommer.

Les også: – Unnar ingen å hamna i Luksusfellen

5. Finn ut hvor mye du skylder hver kreditor. Og hvor mye du kan betale ned på det du skylder hver måned. Prioriter de med høyest rente.

6. Ta kontakt med kreditorene for å foreslå en nedbetalingsordning. Be om å få redusert renten og det som har påløpt av renter. Noen gir deg rabatt her, og de aller fleste er greie å ha med å gjøre. Mange tilbydere kan være villige til å fryse rentene i en periode dersom du tar kontakt for en ordning og forklarer den vanskelige situasjonen. Har du tilstrekkelig sikkerhet i bolig eller hytte, kan du bake inn kredittkortgjelden i boliglånet ditt. Har du ikke denne muligheten, må du rydde.

7. Sett opp alle avtalene som automatisk trekk (autotrekk) i nettbanken. På rett dato, og med rett beløp, og la det gå automatisk.

8. Øk beløpene på de gjenstående avtalene når en avtale er ferdig nedbetalt. Da går dette raskere.

9. Avslutt og kast kredittkortene du ikke har gjeld på. Ikke finansier kreditt- og forbruksgjelden med ny kreditt.

10. Kontakt flere kredittvurderingselskaper. Sett en kredittsperre for deg selv.

11. Sjekk ut om du har noe av verdi du kan selge. Kanskje har du brukte møbler, leker, sykler, ski, antikviteter og annet som kan selges.

12. Når all kredittgjeld er nedbetalt, juster budsjettet og begynn å spare på sparekonto. Opprett bufferkonto og begynn å spare på den også. En bufferkonto skal ha cirka 3 månedslønner stående, og er til bruk når noe uventet skjer. Sparekontoen bruker du til moro og gøy!

Full kontroll i hverdagen

Nå har du fått en plan å følge slik at du skal klare å betale ned all kredittgjeld og bygge deg opp en ny og god sparebuffer.

Ekspertene er enige om at neste steg på veien handler om å ha full kontroll på økonomien i hverdagen.

- For mange er det mye å tjene, både økonomisk og helsemessig, på å endre vaner, sier Realfsen.

Her er noen av eksemplene hennes:

  • Kutter du ut å kjøpe kaffe ute, sparer du fort en tusenlapp i måneden.
  • Kan du kutte røyken, er det både to og tre tusenlapper å spare.
  • Kutt ut småhandling og gå aldri i butikken når du er sulten.
  • Planlagte innkjøp av sunn mat på tilbud, kan også gi tusenlapper i innsparing.
  • Er butikken noen kilometer unna, kan du sykle eller gå i stedet for å ta bilen, og trenger du egentlig bil?
  • Man kan ta mye taxi og kollektivtransport og likevel spare penger sammenlignet med å kjøre egen bil.

Otto Skar mener at du rett og slett må fokusere på å betale ned kredittkortgjelden hver eneste måned.

- Ha kun ett kort, så øker ikke gjelden for mye. Unngå å kjøpe ting på avbetaling, prøv heller å spare. Klarer du ikke å håndtere dette, bør du faktisk ikke ha kredittkort, sier hun.

Otto Skar mener at det mest sannsynlig er vanskelig å betale ned en stor kredittkortgjeld fordi du ikke har oversikt over inntekter og utgifter.

- Det krever litt arbeid, men det er så verdt det! Det er utrolig hvor mye mer du får ut av pengene dine når du har kontroll på økonomien. Det er nesten magisk!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:47 Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 Rakettangrep nær amerikansk ambassade19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
20:47VerdenKobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenRakettangrep nær amerikansk ambassade19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus