Drukner du i kredittgjeld?

KREDITTKORT-GJØRMA: Det frister å bruke penger du egentlig ikke har. Men konsekvensen kan bli dyr. Veldig dyr. © FOTO: Colourbox
KREDITTKORT-GJØRMA: Det frister å bruke penger du egentlig ikke har. Men konsekvensen kan bli dyr. Veldig dyr. © FOTO: Colourbox

12 punktsplanen hjelper deg ut av knipa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når du først har havnet i kredittkortfellen, er det i grunnen få enkle veier ut av den. Det kan rett og slett hende at du er nødt til sette ned forbruket en stund, til du igjen kan få glede av hele lønnen din.

Det sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen, en finansiell veiledningstjeneste fra Forbrukerrådet.

Hun mener at en av dine økonomiske hovedprioriteter bør være å aldri la kredittkortrenter bli en del av husholdningsøkonomien din.

- Betal alltid ned hele saldoen på kredittkortfakturaen ved første forfall. Husk at du faktisk låner penger hver gang du "drar kortet". Det viser seg at mange slett ikke tenker over dette, sier hun.

Les også: – Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

- Be om hjelp

Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no, forstår at det kan være fristende for mange å få vite at man er kredittverdig, og at man dermed får tilbud om penger man ikke egentlig har.

- Det er akkurat det som er viktig å forstå. Du får penger du egentlig ikke har. Dersom man ønsker å betale for noen varer eller tjenester, anbefaler jeg at man sparer til man får råd til å kjøpe det man ønsker. Bruker man likevel kredittkort til kjøp, så er det viktig at man har penger til å betale dette til forfall,

EKSPERT: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen. © FOTO: Forbrukerrådet.
EKSPERT: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen. © FOTO: Forbrukerrådet.

sier Gurrik.

Det gjør vondt når kredittkortgjelden sluker lønnen med en eneste gang du får penger fra arbeidsgiveren, og det kan være vanskelig å takle på egenhånd, mener Margrethe Otto Skar.

Hun er økonomiforenkler og gründer av Ditt Motto, en veiledningstjeneste for privatøkonomi.

- Å ha dårlig økonomi eller ikke kontroll på økonomien oppleves skamfullt og flaut. Da er det ekstra vanskelig å be om hjelp. Og man vil jo ikke gå til banken heller. Men be om hjelp!, oppfordrer hun.

Otto Skar forteller at du da kan få satt opp et regnskap og et budsjett og få oversikt over hva du kan prioritere å betale.

- Ta kontakt med kredittorer og forklar saken. De er så utrolig mye mer hyggelig enn du tror. Det er når de ikke har kontakt med deg at de blir vanskelige. Si heller at du ikke har råd enn å sitte med en dårlig smak i munnen fordi du egentlig ikke har råd til kafébesøket eller ferieturen. Jeg lover deg - det er så verdt det!

EKSPERT: Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no. © FOTO: Privat.
EKSPERT: Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no. © FOTO: Privat.

Nedbetalingsplan steg for steg

Vi spurte de tre ekspertene om deres beste tips til hvordan du skal klare å komme deg ut av kredittkort-gjørma en gang for alle.

Les også: Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

Rådene har vi satt sammen i denne planen:

1. Bestem deg for at du skal komme deg ut av denne situasjonen, koste hva det koste vil, og aldri havne i den igjen.

2. Få oversikt over dine inntekter og utgifter. En måte å gjøre dette på, er å lage et regnskap over forbruk og inntekter de siste 6 måneder. Analyser forbruket og se hva du kan gjøre med å få utgiftene ned.

3. Lag så et budsjett over de neste 12 måndene. Skrell ned til et minimum og finn ut hvordan bunnlinjen din ser ut - slik at du vet hvor mye du kan betale til kredittorene. Dette kan du regne ut via SIFOs referansebudsjett. Gå så inn i nettbanken og sett opp alle regninger til å gå automatisk gjennom autogiro/efaktura.

4. Ha en god kontoplan. Du trenger en brukskonto, regningskonto og sparekonto. Sett alltid lønn/utbetalinger inn på regningskontoen slik at du har penger til å betale regningene dine. Regn ut hvor mye du trenger på brukskontoen per måned. Del det inn i ukesbeløp og gi deg selv lommepenger hver mandag. Da har du alltid penger til regningene når de kommer.

Les også: – Unnar ingen å hamna i Luksusfellen

5. Finn ut hvor mye du skylder hver kreditor. Og hvor mye du kan betale ned på det du skylder hver måned. Prioriter de med høyest rente.

6. Ta kontakt med kreditorene for å foreslå en nedbetalingsordning. Be om å få redusert renten og det som har påløpt av renter. Noen gir deg rabatt her, og de aller fleste er greie å ha med å gjøre. Mange tilbydere kan være villige til å fryse rentene i en periode dersom du tar kontakt for en ordning og forklarer den vanskelige situasjonen. Har du tilstrekkelig sikkerhet i bolig eller hytte, kan du bake inn kredittkortgjelden i boliglånet ditt. Har du ikke denne muligheten, må du rydde.

7. Sett opp alle avtalene som automatisk trekk (autotrekk) i nettbanken. På rett dato, og med rett beløp, og la det gå automatisk.

8. Øk beløpene på de gjenstående avtalene når en avtale er ferdig nedbetalt. Da går dette raskere.

9. Avslutt og kast kredittkortene du ikke har gjeld på. Ikke finansier kreditt- og forbruksgjelden med ny kreditt.

10. Kontakt flere kredittvurderingselskaper. Sett en kredittsperre for deg selv.

11. Sjekk ut om du har noe av verdi du kan selge. Kanskje har du brukte møbler, leker, sykler, ski, antikviteter og annet som kan selges.

12. Når all kredittgjeld er nedbetalt, juster budsjettet og begynn å spare på sparekonto. Opprett bufferkonto og begynn å spare på den også. En bufferkonto skal ha cirka 3 månedslønner stående, og er til bruk når noe uventet skjer. Sparekontoen bruker du til moro og gøy!

Full kontroll i hverdagen

Nå har du fått en plan å følge slik at du skal klare å betale ned all kredittgjeld og bygge deg opp en ny og god sparebuffer.

Ekspertene er enige om at neste steg på veien handler om å ha full kontroll på økonomien i hverdagen.

- For mange er det mye å tjene, både økonomisk og helsemessig, på å endre vaner, sier Realfsen.

Her er noen av eksemplene hennes:

  • Kutter du ut å kjøpe kaffe ute, sparer du fort en tusenlapp i måneden.
  • Kan du kutte røyken, er det både to og tre tusenlapper å spare.
  • Kutt ut småhandling og gå aldri i butikken når du er sulten.
  • Planlagte innkjøp av sunn mat på tilbud, kan også gi tusenlapper i innsparing.
  • Er butikken noen kilometer unna, kan du sykle eller gå i stedet for å ta bilen, og trenger du egentlig bil?
  • Man kan ta mye taxi og kollektivtransport og likevel spare penger sammenlignet med å kjøre egen bil.

Otto Skar mener at du rett og slett må fokusere på å betale ned kredittkortgjelden hver eneste måned.

- Ha kun ett kort, så øker ikke gjelden for mye. Unngå å kjøpe ting på avbetaling, prøv heller å spare. Klarer du ikke å håndtere dette, bør du faktisk ikke ha kredittkort, sier hun.

Otto Skar mener at det mest sannsynlig er vanskelig å betale ned en stor kredittkortgjeld fordi du ikke har oversikt over inntekter og utgifter.

- Det krever litt arbeid, men det er så verdt det! Det er utrolig hvor mye mer du får ut av pengene dine når du har kontroll på økonomien. Det er nesten magisk!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Siste nytt
21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus