Drukner du i kredittgjeld?

KREDITTKORT-GJØRMA: Det frister å bruke penger du egentlig ikke har. Men konsekvensen kan bli dyr. Veldig dyr. © FOTO: Colourbox
KREDITTKORT-GJØRMA: Det frister å bruke penger du egentlig ikke har. Men konsekvensen kan bli dyr. Veldig dyr. © FOTO: Colourbox

12 punktsplanen hjelper deg ut av knipa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når du først har havnet i kredittkortfellen, er det i grunnen få enkle veier ut av den. Det kan rett og slett hende at du er nødt til sette ned forbruket en stund, til du igjen kan få glede av hele lønnen din.

Det sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen, en finansiell veiledningstjeneste fra Forbrukerrådet.

Hun mener at en av dine økonomiske hovedprioriteter bør være å aldri la kredittkortrenter bli en del av husholdningsøkonomien din.

- Betal alltid ned hele saldoen på kredittkortfakturaen ved første forfall. Husk at du faktisk låner penger hver gang du "drar kortet". Det viser seg at mange slett ikke tenker over dette, sier hun.

Les også: – Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

- Be om hjelp

Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no, forstår at det kan være fristende for mange å få vite at man er kredittverdig, og at man dermed får tilbud om penger man ikke egentlig har.

- Det er akkurat det som er viktig å forstå. Du får penger du egentlig ikke har. Dersom man ønsker å betale for noen varer eller tjenester, anbefaler jeg at man sparer til man får råd til å kjøpe det man ønsker. Bruker man likevel kredittkort til kjøp, så er det viktig at man har penger til å betale dette til forfall,

EKSPERT: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen. © FOTO: Forbrukerrådet.
EKSPERT: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen. © FOTO: Forbrukerrådet.

sier Gurrik.

Det gjør vondt når kredittkortgjelden sluker lønnen med en eneste gang du får penger fra arbeidsgiveren, og det kan være vanskelig å takle på egenhånd, mener Margrethe Otto Skar.

Hun er økonomiforenkler og gründer av Ditt Motto, en veiledningstjeneste for privatøkonomi.

- Å ha dårlig økonomi eller ikke kontroll på økonomien oppleves skamfullt og flaut. Da er det ekstra vanskelig å be om hjelp. Og man vil jo ikke gå til banken heller. Men be om hjelp!, oppfordrer hun.

Otto Skar forteller at du da kan få satt opp et regnskap og et budsjett og få oversikt over hva du kan prioritere å betale.

- Ta kontakt med kredittorer og forklar saken. De er så utrolig mye mer hyggelig enn du tror. Det er når de ikke har kontakt med deg at de blir vanskelige. Si heller at du ikke har råd enn å sitte med en dårlig smak i munnen fordi du egentlig ikke har råd til kafébesøket eller ferieturen. Jeg lover deg - det er så verdt det!

EKSPERT: Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no. © FOTO: Privat.
EKSPERT: Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no. © FOTO: Privat.

Nedbetalingsplan steg for steg

Vi spurte de tre ekspertene om deres beste tips til hvordan du skal klare å komme deg ut av kredittkort-gjørma en gang for alle.

Les også: Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

Rådene har vi satt sammen i denne planen:

1. Bestem deg for at du skal komme deg ut av denne situasjonen, koste hva det koste vil, og aldri havne i den igjen.

2. Få oversikt over dine inntekter og utgifter. En måte å gjøre dette på, er å lage et regnskap over forbruk og inntekter de siste 6 måneder. Analyser forbruket og se hva du kan gjøre med å få utgiftene ned.

3. Lag så et budsjett over de neste 12 måndene. Skrell ned til et minimum og finn ut hvordan bunnlinjen din ser ut - slik at du vet hvor mye du kan betale til kredittorene. Dette kan du regne ut via SIFOs referansebudsjett. Gå så inn i nettbanken og sett opp alle regninger til å gå automatisk gjennom autogiro/efaktura.

4. Ha en god kontoplan. Du trenger en brukskonto, regningskonto og sparekonto. Sett alltid lønn/utbetalinger inn på regningskontoen slik at du har penger til å betale regningene dine. Regn ut hvor mye du trenger på brukskontoen per måned. Del det inn i ukesbeløp og gi deg selv lommepenger hver mandag. Da har du alltid penger til regningene når de kommer.

Les også: – Unnar ingen å hamna i Luksusfellen

5. Finn ut hvor mye du skylder hver kreditor. Og hvor mye du kan betale ned på det du skylder hver måned. Prioriter de med høyest rente.

6. Ta kontakt med kreditorene for å foreslå en nedbetalingsordning. Be om å få redusert renten og det som har påløpt av renter. Noen gir deg rabatt her, og de aller fleste er greie å ha med å gjøre. Mange tilbydere kan være villige til å fryse rentene i en periode dersom du tar kontakt for en ordning og forklarer den vanskelige situasjonen. Har du tilstrekkelig sikkerhet i bolig eller hytte, kan du bake inn kredittkortgjelden i boliglånet ditt. Har du ikke denne muligheten, må du rydde.

7. Sett opp alle avtalene som automatisk trekk (autotrekk) i nettbanken. På rett dato, og med rett beløp, og la det gå automatisk.

8. Øk beløpene på de gjenstående avtalene når en avtale er ferdig nedbetalt. Da går dette raskere.

9. Avslutt og kast kredittkortene du ikke har gjeld på. Ikke finansier kreditt- og forbruksgjelden med ny kreditt.

10. Kontakt flere kredittvurderingselskaper. Sett en kredittsperre for deg selv.

11. Sjekk ut om du har noe av verdi du kan selge. Kanskje har du brukte møbler, leker, sykler, ski, antikviteter og annet som kan selges.

12. Når all kredittgjeld er nedbetalt, juster budsjettet og begynn å spare på sparekonto. Opprett bufferkonto og begynn å spare på den også. En bufferkonto skal ha cirka 3 månedslønner stående, og er til bruk når noe uventet skjer. Sparekontoen bruker du til moro og gøy!

Full kontroll i hverdagen

Nå har du fått en plan å følge slik at du skal klare å betale ned all kredittgjeld og bygge deg opp en ny og god sparebuffer.

Ekspertene er enige om at neste steg på veien handler om å ha full kontroll på økonomien i hverdagen.

- For mange er det mye å tjene, både økonomisk og helsemessig, på å endre vaner, sier Realfsen.

Her er noen av eksemplene hennes:

  • Kutter du ut å kjøpe kaffe ute, sparer du fort en tusenlapp i måneden.
  • Kan du kutte røyken, er det både to og tre tusenlapper å spare.
  • Kutt ut småhandling og gå aldri i butikken når du er sulten.
  • Planlagte innkjøp av sunn mat på tilbud, kan også gi tusenlapper i innsparing.
  • Er butikken noen kilometer unna, kan du sykle eller gå i stedet for å ta bilen, og trenger du egentlig bil?
  • Man kan ta mye taxi og kollektivtransport og likevel spare penger sammenlignet med å kjøre egen bil.

Otto Skar mener at du rett og slett må fokusere på å betale ned kredittkortgjelden hver eneste måned.

- Ha kun ett kort, så øker ikke gjelden for mye. Unngå å kjøpe ting på avbetaling, prøv heller å spare. Klarer du ikke å håndtere dette, bør du faktisk ikke ha kredittkort, sier hun.

Otto Skar mener at det mest sannsynlig er vanskelig å betale ned en stor kredittkortgjeld fordi du ikke har oversikt over inntekter og utgifter.

- Det krever litt arbeid, men det er så verdt det! Det er utrolig hvor mye mer du får ut av pengene dine når du har kontroll på økonomien. Det er nesten magisk!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:30 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i EU-parlamentet23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter
Siste nytt
01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:30VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i EU-parlamentet23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus