Meny

Drukner du i kredittgjeld?

KREDITTKORT-GJØRMA: Det frister å bruke penger du egentlig ikke har. Men konsekvensen kan bli dyr. Veldig dyr. © FOTO: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12 punktsplanen hjelper deg ut av knipa.

- Når du først har havnet i kredittkortfellen, er det i grunnen få enkle veier ut av den. Det kan rett og slett hende at du er nødt til sette ned forbruket en stund, til du igjen kan få glede av hele lønnen din.

Det sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen, en finansiell veiledningstjeneste fra Forbrukerrådet.

Hun mener at en av dine økonomiske hovedprioriteter bør være å aldri la kredittkortrenter bli en del av husholdningsøkonomien din.

- Betal alltid ned hele saldoen på kredittkortfakturaen ved første forfall. Husk at du faktisk låner penger hver gang du "drar kortet". Det viser seg at mange slett ikke tenker over dette, sier hun.

Les også: – Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

- Be om hjelp

Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no, forstår at det kan være fristende for mange å få vite at man er kredittverdig, og at man dermed får tilbud om penger man ikke egentlig har.

- Det er akkurat det som er viktig å forstå. Du får penger du egentlig ikke har. Dersom man ønsker å betale for noen varer eller tjenester, anbefaler jeg at man sparer til man får råd til å kjøpe det man ønsker. Bruker man likevel kredittkort til kjøp, så er det viktig at man har penger til å betale dette til forfall,

EKSPERT: Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder av Finansportalen. © FOTO: Forbrukerrådet.

sier Gurrik.

Det gjør vondt når kredittkortgjelden sluker lønnen med en eneste gang du får penger fra arbeidsgiveren, og det kan være vanskelig å takle på egenhånd, mener Margrethe Otto Skar.

Hun er økonomiforenkler og gründer av Ditt Motto, en veiledningstjeneste for privatøkonomi.

- Å ha dårlig økonomi eller ikke kontroll på økonomien oppleves skamfullt og flaut. Da er det ekstra vanskelig å be om hjelp. Og man vil jo ikke gå til banken heller. Men be om hjelp!, oppfordrer hun.

Otto Skar forteller at du da kan få satt opp et regnskap og et budsjett og få oversikt over hva du kan prioritere å betale.

- Ta kontakt med kredittorer og forklar saken. De er så utrolig mye mer hyggelig enn du tror. Det er når de ikke har kontakt med deg at de blir vanskelige. Si heller at du ikke har råd enn å sitte med en dårlig smak i munnen fordi du egentlig ikke har råd til kafébesøket eller ferieturen. Jeg lover deg - det er så verdt det!

EKSPERT: Glenn Gurrik, privatøkonomisk rådgiver ved Godepenger.no. © FOTO: Privat.

Nedbetalingsplan steg for steg

Vi spurte de tre ekspertene om deres beste tips til hvordan du skal klare å komme deg ut av kredittkort-gjørma en gang for alle.

Les også: Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

Rådene har vi satt sammen i denne planen:

1. Bestem deg for at du skal komme deg ut av denne situasjonen, koste hva det koste vil, og aldri havne i den igjen.

2. Få oversikt over dine inntekter og utgifter. En måte å gjøre dette på, er å lage et regnskap over forbruk og inntekter de siste 6 måneder. Analyser forbruket og se hva du kan gjøre med å få utgiftene ned.

3. Lag så et budsjett over de neste 12 måndene. Skrell ned til et minimum og finn ut hvordan bunnlinjen din ser ut - slik at du vet hvor mye du kan betale til kredittorene. Dette kan du regne ut via SIFOs referansebudsjett. Gå så inn i nettbanken og sett opp alle regninger til å gå automatisk gjennom autogiro/efaktura.

4. Ha en god kontoplan. Du trenger en brukskonto, regningskonto og sparekonto. Sett alltid lønn/utbetalinger inn på regningskontoen slik at du har penger til å betale regningene dine. Regn ut hvor mye du trenger på brukskontoen per måned. Del det inn i ukesbeløp og gi deg selv lommepenger hver mandag. Da har du alltid penger til regningene når de kommer.

Les også: – Unnar ingen å hamna i Luksusfellen

5. Finn ut hvor mye du skylder hver kreditor. Og hvor mye du kan betale ned på det du skylder hver måned. Prioriter de med høyest rente.

6. Ta kontakt med kreditorene for å foreslå en nedbetalingsordning. Be om å få redusert renten og det som har påløpt av renter. Noen gir deg rabatt her, og de aller fleste er greie å ha med å gjøre. Mange tilbydere kan være villige til å fryse rentene i en periode dersom du tar kontakt for en ordning og forklarer den vanskelige situasjonen. Har du tilstrekkelig sikkerhet i bolig eller hytte, kan du bake inn kredittkortgjelden i boliglånet ditt. Har du ikke denne muligheten, må du rydde.

7. Sett opp alle avtalene som automatisk trekk (autotrekk) i nettbanken. På rett dato, og med rett beløp, og la det gå automatisk.

8. Øk beløpene på de gjenstående avtalene når en avtale er ferdig nedbetalt. Da går dette raskere.

9. Avslutt og kast kredittkortene du ikke har gjeld på. Ikke finansier kreditt- og forbruksgjelden med ny kreditt.

10. Kontakt flere kredittvurderingselskaper. Sett en kredittsperre for deg selv.

11. Sjekk ut om du har noe av verdi du kan selge. Kanskje har du brukte møbler, leker, sykler, ski, antikviteter og annet som kan selges.

12. Når all kredittgjeld er nedbetalt, juster budsjettet og begynn å spare på sparekonto. Opprett bufferkonto og begynn å spare på den også. En bufferkonto skal ha cirka 3 månedslønner stående, og er til bruk når noe uventet skjer. Sparekontoen bruker du til moro og gøy!

Full kontroll i hverdagen

Nå har du fått en plan å følge slik at du skal klare å betale ned all kredittgjeld og bygge deg opp en ny og god sparebuffer.

Ekspertene er enige om at neste steg på veien handler om å ha full kontroll på økonomien i hverdagen.

- For mange er det mye å tjene, både økonomisk og helsemessig, på å endre vaner, sier Realfsen.

Her er noen av eksemplene hennes:

  • Kutter du ut å kjøpe kaffe ute, sparer du fort en tusenlapp i måneden.
  • Kan du kutte røyken, er det både to og tre tusenlapper å spare.
  • Kutt ut småhandling og gå aldri i butikken når du er sulten.
  • Planlagte innkjøp av sunn mat på tilbud, kan også gi tusenlapper i innsparing.
  • Er butikken noen kilometer unna, kan du sykle eller gå i stedet for å ta bilen, og trenger du egentlig bil?
  • Man kan ta mye taxi og kollektivtransport og likevel spare penger sammenlignet med å kjøre egen bil.

Otto Skar mener at du rett og slett må fokusere på å betale ned kredittkortgjelden hver eneste måned.

- Ha kun ett kort, så øker ikke gjelden for mye. Unngå å kjøpe ting på avbetaling, prøv heller å spare. Klarer du ikke å håndtere dette, bør du faktisk ikke ha kredittkort, sier hun.

Otto Skar mener at det mest sannsynlig er vanskelig å betale ned en stor kredittkortgjeld fordi du ikke har oversikt over inntekter og utgifter.

- Det krever litt arbeid, men det er så verdt det! Det er utrolig hvor mye mer du får ut av pengene dine når du har kontroll på økonomien. Det er nesten magisk!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan
Siste nytt
17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus