Meny

Salg av gatemagasiner:

God årslønn i Folk er Folk

GATEAVIS: Miwara selger gatemagasinet «Folk er Folk» utenfor Oslo Domkirke. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk er Folk Arbeid omsatte for nesten 2,9 millioner i 2014. Det ga en lønn på 702.000 kroner for ett årsverk, viser det nylig innleverte regnskapet for organisasjonen som støtter tilreisende romfolk.

Organisasjonen Folk er Folk Arbeid er ett av foretakene som gir ut blader tilreisende romfolk kan selge for å tjene til livets opphold.

Men lite er kjent om økonomien og håndteringen av millionbeløpene som kommer inn.

Folk er Folk har ingen ansatte, men ledes av Bjønnulv Evenrud og har Nathalie Sanchez som styremedlem.

Evenrud ønsker ikke å bli intervjuet om virksomheten uten et forhåndsløfte om et fyldig oppslag med positiv omtale, og henviste i fjor til det som er offentlig, nemlig foreningens innberetning til Brønnøysundregistrene.

Dit ble regnskap og årsmelding for 2014 først nå sendt inn.

Les også:   Vil gi sosialhjelp til romfolk og andre EØS-borgere

– Dette må være feil

Av regnskapet går det frem at Folk er Folk Arbeid fikk inn 2.834.607 kroner i 2014. Inntektene stammer fra salg av bladet og utføring av andre oppdrag, som ikke er spesifisert.

Ifølge regnskapet er det ingen ansatte i organisasjonen, som oppgis å ha ett årsverk.

Det ene årsverket ble betalt med hele 702.142 kroner i lønn og feriepenger.

ABC Nyheter spurte styreleder Evenrud, som kun svarer på epost og ikke telefon,  hvordan det kan ha seg at organisasjonen opererer med en så høy årslønn.

Ifølge styrelederen må det bero på feil, som han ville undersøke hos regnskapsføreren. Én uke etter har vi, etter en purring, ikke fått noen forklaring. Evenrud opplyser at han og styremedlem Sanchez  tok ut henholdsvis 90.384 kr og 49.465 kr i lønn i 2014.

Les også:   – Norge plikter å gi tilreisende romfolk tak over hodet

Flere på rom-markedet

Den største utgiftsposten er trykking av bladene, som kostet 908.927 kroner i 2014.

Virksomheten er fritatt fra skatt. Skattedirektoratet opplyser at skattefrie selskaper, foreninger og institusjoner også er fritatt fra opplysningsplikten til dem når samlet lønnsutbetaling til en person i løpet av inntektsåret ikke overstiger 8.000 kroner.

Folk er Folk er ikke alene i norske bygater.

Den tidligere nestlederen og tolken i Folk er Folk, Nicolae Stoica, brøt i 2013 ut og startet det konkurrerende magasinet «Romfolk».

Året før ble Stoica arrestert i Norge. Han var internasjonalt ettersøkt etter å ha uteblitt fra soning av en dom i Romania. Nå er hans samarbeidspartner Nicolae Caldararu oppgitt som eneste kontaktperson.

I tillegg ble også en organisasjon kalt «Gatenytt» registrert i foretaksregisteret i Brønnøysund i juni 2016. Bak den står Anita Anarquia Garrod og Pål Berg.

Felles for dem alle er at de som frivillige organisasjoner i stor grad er unntatt fra plikten til å levere årsregnskap og å overholde frister for det. Bare Folk er Folk har så langt levert noe regnskap til Brønnøysund.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus