Meny

Hauglie vil fjerne Nav-kontorer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil ha færre og større Nav-kontorer. Senterpartiet frykter at avstanden blir større til brukerne.

Nav

* Nav var opprinnelig en forkortelse for Ny arbeids- og velferdsforvaltning.

* Etaten ble opprettet 1. juli 2006. Nav-reformen samlet de gamle trygdekontorene, sosialkontorene og arbeidsformidlingskontorene til nye Nav-kontorer.

* Daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sto bak Nav-reformen.

* Etaten har i dag 19.000 medarbeidere. Av disse er omtrent 14.000 ansatte i staten, 5.000 i kommunene.

* Det er i dag 456 Nav-kontorer rundt omkring i landet.

* Etaten forvalter omtrent en tredel av statsbudsjettet gjennom ordninger som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte.

* Joakim Lystad gikk av som Nav-direktør i april i fjor etter kritikk fra ekspertutvalget som ble ledet av Sigrun Vågeng. Vågeng overtok som direktør i oktober i fjor.

– Det er helt utrolig hvor iherdig denne regjeringen går til verks for å fjerne tjenester fra der hvor folk bor. Å kutte i antallet Nav-kontorer vil gå ut over mennesker i en sårbar fase og ramme lokalt arbeidsliv, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han mener regjeringen bør legge til rette for minst ett Nav-kontor i hver kommune og er bekymret for signalene i stortingsmeldingen som Hauglie la fram fredag.

Statsråden mener grepet vil gjøre at de ansatte kan spesialisere seg i større grad, men vil ikke tallfeste hvor mange Nav-kontor som skal bort. Hauglie slår også fast at brukernes rettigheter ligger fast, og at ingen ansatte kommer til å miste jobben.

– I dag er det en statlig bemanningsgaranti, og det er 153 Nav-kontorer som har tre eller færre ansatte. Den garantien forslår vi nå å oppheve, og vi vil gjøre det mer opp til Nav selv å avgjøre hvordan kontorene skal være, sier hun.

Les også: Hauglie vil sikre unge hjelp innen åtte uker

Færre møter

Meldingen tar til orde for tettere kontakt mellom Nav og arbeidslivet og at Nav kommer tettere på bedriftene. Hauglie ønsker også at Nav legger mer vekt på kvalitet og resultat blant arbeidssøkerne og mindre vekt på telling av aktiviteter.

– Vi ønsker et mindre rigid og regelstyrt Nav, understreker hun.

Regjeringen ønsker også mer makt og myndighet til lokale Nav-kontorer og oppmuntrer dem til å opptre mer selvstendig.

– Vi vil ha mer lokal frihet til å velge tiltak basert på folks individuelle behov, forklarer Hauglie.

Arbeidsministeren vil også rydde opp i utdaterte regler, forenkle regelverket og gjøre Nav-hverdagen enklere både for brukere og ansatte.

En del av dette er å prioritere personlige møter for brukere med sammensatte behov. Hensikten er å få ned det totale antallet Nav-besøk.

Stortingsmeldingen kommer som et svar på rapporten fra et ekspertutvalg ledet av Sigrun Vågeng, som senere har blitt Nav-direktør. Vågeng foreslo også færre kontorer med større kompetansemiljøer.

Les også: Flere Nav-ansatte anklages årlig for snoking

Garanti til unge

Meldingen inneholder også et løfte om at unge arbeidsledige under 30 år skal få hjelp innen åtte uker. I dag venter unge som henvender seg til Nav i snitt cirka 80 dager før de får en såkalt aktivitetsplan. Det tallet vil Hauglie få ned til 56 dager.

NHO mener det er helt nødvendig at Nav legger større vekt på å få unge i jobb.

– Vi merker oss at en ny garantiordning skal sikre at unge kommer i aktivitet raskere og ser frem til en konkretisering av hvordan dette skal gjøres, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegård.

Den nye garantien slår sammen eksisterende ordningene for unge som står uten jobb og utdanning, noe som skal gjøre den administrative jobben enklere for Nav.

Rundt 25.000 unge står uten jobb i Norge. Om lag 14.000 av dem har gått ledig i mer enn åtte uker.

I dag har Arbeids- og velferdsetaten Nav om lag 450 kontorer og 19.000 medarbeidere. Etaten forvalter omtrent en tredel av statsbudsjettet gjennom ordninger som dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, pensjon, barnetrygd og kontantstøtte.

Se hele presentasjonen her:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus