Ingen løsning i sikte for jordbruksforhandlingene

Noen få minutter etter midnatt satt partene i jordbruksoppgjøret ikke sammen, og det var ikke klart når de skulle møtes igjen. Her er statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell t.v. og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg t.h.
Noen få minutter etter midnatt satt partene i jordbruksoppgjøret ikke sammen, og det var ikke klart når de skulle møtes igjen. Her er statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell t.v. og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg t.h. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene om jordbruksoppgjøret pågikk for fullt på overtid lørdag kveld. Men ingen snarlig løsning er i sikte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingenting som tyder på et snarlig utfall, sier seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruks- og matdepartementet til NTB klokka 20.45 lørdag kveld.

Han sier partene fremdeles sitter i forhandlinger, nesten ett døgn etter at fristen gikk ut ved midnatt natt til lørdag.

– Det uklart hvor lenge dette vil vare, sier kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Bondelaget til NTB.

Hun sier det er stor avstand mellom krav og tilbud, men at partene ennå finner grunnlag for å holde forhandlingene i gang.

Les også: Vanvittig surt i jordbruksoppgjøret

Stor avstand

Avstanden har vært stor i forhandlingene. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har krevd 860 millioner kroner, mens staten har tilbudt 90 millioner, samt å åpne for prisøkning tilsvarende 125 millioner.

Også i fjor var statens tilbud på 90 millioner. Da endte oppgjøret med en avtale med en ramme på 400 millioner kroner. Småbrukarlaget valgte imidlertid å bryte forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forhandler på harde livet for å få til best mulig resultat, uttalte leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til NTB tidligere lørdag.

Hun vil imidlertid ikke si noe om hva det forhandles om i sluttfasen.

– Ingenting er klart før alt er klart, sier hun.

Sakker akterut

– Fra jordbrukets side har det vært viktig med et løft for de mindre og mellomstore gårdene. De sakker akterut i inntektsutviklingen, og det er viktig at vi får med oss alle for å bevare mangfoldet i norsk landbruk, sier Jakobsen.

Kravet fra Bondelaget og Småbrukarlaget ville gitt bøndene en inntektsvekst på drøyt 20.000 kroner per årsverk, mens statens tilbud ville betydd en inntektsvekst på 4.300 kroner.

Les også: Staten mener bøndene prøver seg på omkamp