Meny

IMF: 16.000 milliarder forsvinner til korrupsjon årlig

IMF-sjef Christine Lagarde deltar på konferansen om korrupsjon i London sammen med representanter fra Verdensbanken og titalls regjeringer. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bestikkelser og annen korrupsjon koster årlig verdensøkonomien opptil 16.000 milliarder kroner – tilsvarende verdien av over to norske oljefond, anslår IMF.

– Korrupsjon har en fordervelig effekt på økonomien, fastslår Christine Lagarde, toppsjefen i Det internasjonale pengefondets (IMF).

IMFs anslag kommer i forkant av den internasjonale antikorrupsjonskonferansen som starter i London torsdag. Pengefondets prognoser tilsier at utro tjenere grafser til seg mellom 1.500 og 2.000 milliarder dollar, eller hele 2 prosent av verdensøkonomien, hvert år.

Les også: Brasils ekspresident pågrepet for korrupsjon

Korrupsjon hindrer ikke bare investeringer og økonomisk vekst i både rike og fattige land verden over. Også velferdsgoder, utdanning og helsevesen rammes hardt, påpeker Lagarde.

– Både fattigdom og arbeidsledighet kan være symptomer på kronisk korrupsjon, sier Lagarde i et utdrag fra talen hun skal holde i London.

Oppmerksomheten rundt den store konferansen, som er den første i sitt slag, er stor i kjølvannet av de såkalte Panama-avsløringene. De dokumenterer hvordan flere av verdens rikeste gjemmer unna formuer i skatteparadiser for å slippe å betale til fellesskapet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus