Meny

Færre asylankomster gir større handlingsrom

Listhaug: -Sverige er et skrekkeksempel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et kraftig nedjustert anslag over hvor mange asylsøkere som kommer til Norge i år, gir regjeringen større armslag i integreringspolitikken.

– På grunn av færre utgifter knyttet til asyltilstrømming i 2016, bevilger vi færre midler til mottaksapparatet. Reduksjonen er på cirka 800 millioner kroner, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til NTB.

– Likevel økes de samlede utgifter til feltet. Dette skyldes at regjeringen bruker 2,1 milliarder kroner mer på integrering, sier han.

Som følge av en raskere bosetting av flyktninger enn ventet, øker nemlig utgiftene på innvandrings- og integreringsområdet med 1,3 milliarder kroner.

Det kommer fram i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett for 2016, som ble lagt fram onsdag.

Regjeringen foreslår i budsjettet å gi kommunene 2,5 milliarder kroner i øremerkede tilskudd til å dekke utgifter til flyktninger og asylsøkere. Disse bevilgningene holdes utenom kommuneopplegget.

– Sverige er et skrekkeksempel på hvor galt integreringen kan gå, sa Listhaug under integreringsmeldingen.

Se hele innlegget under:

Les også: Frivillige nordmenn drapstrues og hetses for flyktninghjelp

Asylankomster stuper

Senere onsdag legger innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fram integreringsmeldingen. Det gjør hun sammen med barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og arbeidsminister Anniken Hauglie (H) på et seminar hos KS.

Mens regjeringen i fjor anslo at det ville komme 33.000 asylsøkere til Norge, anslås det i år en tilstrømming på 25.000.

Fasiten i fjor ble vel 31.000, men hittil i år har knappe 1.200 asylsøkere kommet til Norge.

Listhaug til NTB: Må stille krav Se video!

Selv om regjeringen ikke tør stole på at trenden vedvarer, kan utviklingen i Europa og norske innstrammingstiltak bety at langt færre asylsøkere finner veien til Norge i år enn i fjor.

En rekke land har innført strenge grensekontroller, og den såkalte østlige ruten til Europa, fra Tyrkia via Hellas, er langt på vei stengt.

Samtidig har Listhaug lagt fram flere asylinnstramminger for å gjøre Norge til et mindre attraktivt ankomstland.

Les også: Mener Listhaug må gå av om Norge skal lykkes med integreringen

Mange tiltak

En rekke av de konkrete tiltakene som kommer fram i integreringsmeldingen, er allerede kjent.

Regjeringen vil blant annet opprette egne integreringsmottak for utvalgte, motiverte asylsøkere. De som ikke klarer kravene som stilles, mister plassen.

– Dersom de ikke følger programmet godt nok, er det bedre at plassen blir brukt av noen som er motivert, sier Listhaug, som vil tegne kontrakt med hver enkelt asylsøker.

Listhaug: - I mange kulturer er det vanlig å slå barna Se video under!

Hun opplyser at det vil bli opprettet fire-fem mottak med om lag 500 plasser allerede i 2016. Her skal asylsøkerne settes tidligere i gang med norskopplæring og arbeidspraksis enn ved ordinære mottak.

Les også: Tybring-Gjedde mener Norge bør sende flyktninger for å kjempe mot IS

Hurtigspor

I introduksjonsordningen, et inntil to år langt løp man går i gang med etter å ha fått opphold i Norge, skal god innsats belønnes.

– Vi åpner for at kommunene kan holde tilbake deler av introduksjonsstøtten dersom innvandrerne ikke består norskprøven, og bonus for dem som får resultater, sier statsråden.

For innvandrere med kompetanse – sykepleiere og lærere nevnes spesielt – vil det opprettes et hurtigspor, for at de skal få kompletterende utdanning og enklere godkjenning av utdanning fra utlandet.

Les også:

Regjeringen vil belønne motiverte asylsøkere

Listhaug er Hagens soleklare favoritt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus