Rentepanel vil ikke ha kutt nå

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sentralbanksjef Øystein Olsen bør holde renten uendret på ukens rentemøtet, er den samstemte anbefalingen fra Dagens Næringslivs rentepanel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de fem økonomene i panelet er professor Hilde Bjørnland. Hun ser liten grunn til å sette renten ned fra dagens 0,5 prosent, skriver avisen.

– Det er usikkert om en ytterligere rentenedsettelse nå vil ha en stimulerende effekt på realøkonomien, ettersom renten er så nær null, sier Bjørnland. Sammen med Knut Røed har hun lenge advart mot for lave renter, og Røed er enda tydeligere imot et rentekutt nå.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

– Det er definitivt ikke ønskelig med enda lavere rente nå, sier seniorforskeren. Han synes renten allerede er i laveste laget og frykter den gjør mer for å fyre opp boligmarkedet enn bidra til økonomisk vekst. Også professor Steinar Holden sier det følger en viss risiko med lav rente.

– Svært lav rente kan også ha uheldige virkninger ved at noen låner for mye, og at avkastningen ved sparing blir lav.

Hovedstyret i Norges Bank holder rentemøte onsdag, og beslutningen derfra kunngjøres torsdag formiddag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus