Stemmer/Penger:

Vi drukner i et hav av «livsviktige» apper

All mobilbruk kan lagres, det kan stjeles og hackes og sikkerheten blir svært dårlig, mener Harald Marthinussen. Foto: Colourbox
All mobilbruk kan lagres, det kan stjeles og hackes og sikkerheten blir svært dårlig, mener Harald Marthinussen. Foto: Colourbox

Når er det fullt?, spør Harald Marthinussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Harald Marthinussen
Sivilingeniør, PCU Company

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Møt Harald Marthinussen

Marthinussen er oppfinner og sivilingeniør. Han har vært med på data-, it-, og PC-utviklingen fra den spede begynnelsen på 1960-tallet. Nå er han engasjert i fremtidsrettede PCU-løsninger.

Siden 2008 har App Store, en av mange app-butikker, utvidet sitt tilbud til 1,5 millioner apper. De fleste av oss har 20 apper lagret på mobilen, men til daglig bruker vi bare mellom fire til seks. Dermed kan man slå fast at vår digitale verden har druknet i et hav av «livsviktige apper» vi ikke engang kan finne, selv om det er noen vi trenger for å unngå å drukne i et hav av tilbud på digitale forenklinger.

Det er blitt trangt om plassen for apper som skal forenkle våre liv, og verre skal det bli. I Europa er det 1.640.000 som jobber i app-industrien. I USA jobber det flere i app-industrien enn i hele Europa til sammen

De store kredittselskapene og universitetene, som PCU Company, har begynt å tenke seg en fremtid der de dropper plastkort og apper.

Les også: Vil ha en app som fjerner alle apper

De fleste av oss har langt flere apper enn vi bruker.
De fleste av oss har langt flere apper enn vi bruker.

Mobilbetaling kan gjøre livet ditt usikkert - og farlig komplisert

Når du passerer grensen til Sverige må mCash og Vipps byttes med WyWallet og Swish. Reiser du til Finland eller Danmark må du bytte til Swipp og MobilPay. Går turen til USA er det Apple Pay, Samsung Pay, Google Wallet og kanskje Android Pay som gjelder, om du er koblet opp til PayPal.

I Kenya, India eller Romania bør du ta frem M-Pesa. I Kina gjelder Alipay Wallet, om du da har et kinesisk kredittkort. På reise bør du også ta frem Wallet på iPhone og Passwallet på Android. Google Maps, TripAdvisor, Tripit, Booking.com, Google Translate, Eurocard-APP og mye annet som vil hjelpe deg på turen.

All mobilbruk lagres. Det kan stjeles og hackes og sikkerheten blir svært dårlig.

Skal norske bankløsninger som mCash og Vipps være med på kampen i fremtiden, må de videreutvikles med bedre personsikkerhet og bli enklere å bruke for de som i dag faller utenfor. Usikre betalinger kan bli løst med personlig CB-ID (Cyberbiologisk identifikasjon), som sikrer alle betalinger med ditt personlige cyberavtrykk som kvittering.

Vi bør bruke Personlige Cyberbiologiske identitetsdata som er 100 prosent unike for oss, ikke våre virkelige biologiske data. Markedsbehovet for CB-ID identifikasjon forventes å komme for fullt om halvannet til to år. Det kommer til å bli enkelt å betale, og du vil kunne styre dine valg med en stemmeassistent på norsk. Sikker-«hands free»-betaling vil først være tilgjengelig når din personlige CB-ID enhet montert i din mobiltelefon har «trådløse biologiske avlesere» som blant annet kamera eller mikrofon som er montert i et smykke, i klokka, på brillene eller lignende og «tastevalg» gjøres ved stemmeassistert kommunikasjon. Teknologisk sett vil slike løsninger være mulig å lage om bare to til tre år. Da kan du utnytte virutuelle assistenter fra Google, Microsoft og Apple til å handle for deg, velge ut varer og betale for deg når du godkjenner med din personlig CB-ID avleser som kvittering ved levering.

Les også: 51 iPhone-apper du må prøve

Hvor går vi? Går vi fra fare til dødelig?

Mobilutviklingen vil eksplodere. Millioner av brukere kommer til å spre sine biologiske data overalt og kriminelle vil se flere muligheter til å hacke og stjele dine biologiske data.

Blir din biologiske identitet stjålet, som for eksempel fingeravtrykket ditt, kan du ikke skaffe deg ny. Da kan du bli fritt vilt for all tid.

Første generasjon av digital-ID ved bruk av passord og koder er snart over. Andre generasjon av digital-ID med identifisering ved bruk av dine virkelige personlige biologiske avtrykk, er godt i gang. Baksiden er en alt for tidlig «digital død» for alle som får sine biologisk data frastjålet.

Den nye generasjonen av brukere kan likevel bli helt sorgløse og problemfrie om vi nå innfører riktig og eksakt identifikasjon av en person, som for eksempel ved ikke å bruke våre virkelige biologiske data, men ved å bruke bare personlig CB-ID avlesere for Cyberbiologiskverifikasjon. Slik kan vi sikre verdier og betalinger uten å sette våre virkelige biologiske data på spill.

Nasjonal ID-BAS og Nasjonalt ID-kort skal komme snart!

Myndighetene, som bankene og kredittkortselskapene, har fire valg for lagring av helt eksakte, 100 prosent sikre, identitetsgjenkjennbare data for alle:

  • Lagre våre virkelige biologiske verdier digitalt slik de avleses.
  • Lagre krypterte versjoner av våre virkelige biologiske identiteter.
  • Lagre Cyberbiologiske identitetsdata, som er 100 prosent unike for oss, kan erstattes med nye, men er ikke våre virkelige biologiske data.
  • Lagre krypterte versjoner av våre Cyberbiologiske identitetsdata.

Ettersom superhackere hevder at de kan dekode de fleste krypteringer på under et kvarter, blir alternativ 2 lik farlig som 1. Vi har nylig lest at FBI betalte hackere for å vise dem veien inn i iPhones, selv de som var sikret med fingeravtrykkslesere. Hvem sier da at ikke KGB, IS, Mossad, al-Qaida, Iran, Nord Korea og kriminelle kan kjøpe slike verktøy, om de ikke allerede har det.

Alle kan miste lagret online data. Da er det best vi ikke mister våre virkelige biologiske verdier, men bare CB-ID avtrykk. Bank-ID, kredittkort-ID eller offentlige nasjonale-ID-baser må ikke medføre til at vi må lagre våre virkelige biologiske data, selv om de bakes inn i krypterte former.

Alternativ 4 passer best i nasjonal database da de er både unike og verifiserer en person helt eksakt, og kan erstattes da de er helt ulike personens virkelige biologiske data. Cyberbiologiske-ID-avlesninger kan erstattes med nye om de gamle blir stjålet. Med ny Cyberbiologis-identifikasjon fremstår du som en ny cyberperson og livet går videre i ny drakt. Når de gamle Cyberbiologiske data slettes fra basene ved at nye tar plassen vil tyvenes forsøk på å bruke stjålne CB-ID ikke finne noen match og blir avvist.

Med nasjonal, bank og offentlige identifikasjonsbaser som setter personens sikkerhet i høysete med bare å bruke personsikre Personlig Cyberbiologisk avlesingsenheter, som blant annet generert i en PCU, vil dette skape en sikker verifisering av alle for alt fra tilgang og internettbruk til mobilbetaling, åpne dører og kvittere for digitale tjenester i hele samfunnet.

Lykke til med en morsom enkel og fin fremtid, om den da ikke blir ødelagt av feil valg for biologisk-ID-krav til bruk i bank, kredittkort og nasjonale baser.

Eksempel på en fremtid med PCU, som sikkert alle vil ha
Du husker plutselig at du skulle betalt Ola 2000 kroner, når du fyller strøm og flytende biogass etter at din personlige CB-ID leser (PCU) identifiserte deg for pumpa på Statoil på Geilo.

Tilbake i din Hybride «Stifinner XC60» når den svingte deg trygt ut på veien videre fant du ut at du hadde glemt din Samsung Galaxy 9s med Roger hjemme.
Etter at du svarte «nei» på konas spørsmål om kortreist energi på Geilo var dyrere en gass og hydrogen hjemme, ba du om å få låne hennes iPhone 9s+ som du begynte å pratet til.

«Roger, jeg må sende penger til Ola på Vinstra».
Spørsmålet kom kjapt, med damestemme, fra Siri i iPhone 9s+; «mener du Ola Mo i Bakero veien 2 på Vinstra? og hvor mange penger?»

Du svarte kort; «Ja, 2000 kroner».
Hvem er du, «ukjente PCU» kom det kjapt tilbake fra Siri før du verifiserer deg selv med din lille PCU som er festet på pulsklokka.

Rett etterpå kommer det høyt og tydelig fra konas iPhone 9s som hun nå sjekket Facebook med: «Nå har Ole fått dine 2000 kroner, ha en fin tur videre til Bergen»
Din Volvo «Stifinner XC60» kjørte dere trygt videre til Bergen mens dere surfet på sosiale medier, leste nettbøker eller sov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Siste nytt
17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus