Meny

Stemmer/Penger:

Vi drukner i et hav av «livsviktige» apper

All mobilbruk kan lagres, det kan stjeles og hackes og sikkerheten blir svært dårlig, mener Harald Marthinussen. Foto: Colourbox
All mobilbruk kan lagres, det kan stjeles og hackes og sikkerheten blir svært dårlig, mener Harald Marthinussen. Foto: Colourbox

Når er det fullt?, spør Harald Marthinussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Harald Marthinussen
Sivilingeniør, PCU Company

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Møt Harald Marthinussen

Marthinussen er oppfinner og sivilingeniør. Han har vært med på data-, it-, og PC-utviklingen fra den spede begynnelsen på 1960-tallet. Nå er han engasjert i fremtidsrettede PCU-løsninger.

Siden 2008 har App Store, en av mange app-butikker, utvidet sitt tilbud til 1,5 millioner apper. De fleste av oss har 20 apper lagret på mobilen, men til daglig bruker vi bare mellom fire til seks. Dermed kan man slå fast at vår digitale verden har druknet i et hav av «livsviktige apper» vi ikke engang kan finne, selv om det er noen vi trenger for å unngå å drukne i et hav av tilbud på digitale forenklinger.

Det er blitt trangt om plassen for apper som skal forenkle våre liv, og verre skal det bli. I Europa er det 1.640.000 som jobber i app-industrien. I USA jobber det flere i app-industrien enn i hele Europa til sammen

De store kredittselskapene og universitetene, som PCU Company, har begynt å tenke seg en fremtid der de dropper plastkort og apper.

Les også: Vil ha en app som fjerner alle apper

De fleste av oss har langt flere apper enn vi bruker.
De fleste av oss har langt flere apper enn vi bruker.

Mobilbetaling kan gjøre livet ditt usikkert - og farlig komplisert

Når du passerer grensen til Sverige må mCash og Vipps byttes med WyWallet og Swish. Reiser du til Finland eller Danmark må du bytte til Swipp og MobilPay. Går turen til USA er det Apple Pay, Samsung Pay, Google Wallet og kanskje Android Pay som gjelder, om du er koblet opp til PayPal.

I Kenya, India eller Romania bør du ta frem M-Pesa. I Kina gjelder Alipay Wallet, om du da har et kinesisk kredittkort. På reise bør du også ta frem Wallet på iPhone og Passwallet på Android. Google Maps, TripAdvisor, Tripit, Booking.com, Google Translate, Eurocard-APP og mye annet som vil hjelpe deg på turen.

All mobilbruk lagres. Det kan stjeles og hackes og sikkerheten blir svært dårlig.

Skal norske bankløsninger som mCash og Vipps være med på kampen i fremtiden, må de videreutvikles med bedre personsikkerhet og bli enklere å bruke for de som i dag faller utenfor. Usikre betalinger kan bli løst med personlig CB-ID (Cyberbiologisk identifikasjon), som sikrer alle betalinger med ditt personlige cyberavtrykk som kvittering.

Vi bør bruke Personlige Cyberbiologiske identitetsdata som er 100 prosent unike for oss, ikke våre virkelige biologiske data. Markedsbehovet for CB-ID identifikasjon forventes å komme for fullt om halvannet til to år. Det kommer til å bli enkelt å betale, og du vil kunne styre dine valg med en stemmeassistent på norsk. Sikker-«hands free»-betaling vil først være tilgjengelig når din personlige CB-ID enhet montert i din mobiltelefon har «trådløse biologiske avlesere» som blant annet kamera eller mikrofon som er montert i et smykke, i klokka, på brillene eller lignende og «tastevalg» gjøres ved stemmeassistert kommunikasjon. Teknologisk sett vil slike løsninger være mulig å lage om bare to til tre år. Da kan du utnytte virutuelle assistenter fra Google, Microsoft og Apple til å handle for deg, velge ut varer og betale for deg når du godkjenner med din personlig CB-ID avleser som kvittering ved levering.

Les også: 51 iPhone-apper du må prøve

Hvor går vi? Går vi fra fare til dødelig?

Mobilutviklingen vil eksplodere. Millioner av brukere kommer til å spre sine biologiske data overalt og kriminelle vil se flere muligheter til å hacke og stjele dine biologiske data.

Blir din biologiske identitet stjålet, som for eksempel fingeravtrykket ditt, kan du ikke skaffe deg ny. Da kan du bli fritt vilt for all tid.

Første generasjon av digital-ID ved bruk av passord og koder er snart over. Andre generasjon av digital-ID med identifisering ved bruk av dine virkelige personlige biologiske avtrykk, er godt i gang. Baksiden er en alt for tidlig «digital død» for alle som får sine biologisk data frastjålet.

Den nye generasjonen av brukere kan likevel bli helt sorgløse og problemfrie om vi nå innfører riktig og eksakt identifikasjon av en person, som for eksempel ved ikke å bruke våre virkelige biologiske data, men ved å bruke bare personlig CB-ID avlesere for Cyberbiologiskverifikasjon. Slik kan vi sikre verdier og betalinger uten å sette våre virkelige biologiske data på spill.

Nasjonal ID-BAS og Nasjonalt ID-kort skal komme snart!

Myndighetene, som bankene og kredittkortselskapene, har fire valg for lagring av helt eksakte, 100 prosent sikre, identitetsgjenkjennbare data for alle:

  • Lagre våre virkelige biologiske verdier digitalt slik de avleses.
  • Lagre krypterte versjoner av våre virkelige biologiske identiteter.
  • Lagre Cyberbiologiske identitetsdata, som er 100 prosent unike for oss, kan erstattes med nye, men er ikke våre virkelige biologiske data.
  • Lagre krypterte versjoner av våre Cyberbiologiske identitetsdata.

Ettersom superhackere hevder at de kan dekode de fleste krypteringer på under et kvarter, blir alternativ 2 lik farlig som 1. Vi har nylig lest at FBI betalte hackere for å vise dem veien inn i iPhones, selv de som var sikret med fingeravtrykkslesere. Hvem sier da at ikke KGB, IS, Mossad, al-Qaida, Iran, Nord Korea og kriminelle kan kjøpe slike verktøy, om de ikke allerede har det.

Alle kan miste lagret online data. Da er det best vi ikke mister våre virkelige biologiske verdier, men bare CB-ID avtrykk. Bank-ID, kredittkort-ID eller offentlige nasjonale-ID-baser må ikke medføre til at vi må lagre våre virkelige biologiske data, selv om de bakes inn i krypterte former.

Alternativ 4 passer best i nasjonal database da de er både unike og verifiserer en person helt eksakt, og kan erstattes da de er helt ulike personens virkelige biologiske data. Cyberbiologiske-ID-avlesninger kan erstattes med nye om de gamle blir stjålet. Med ny Cyberbiologis-identifikasjon fremstår du som en ny cyberperson og livet går videre i ny drakt. Når de gamle Cyberbiologiske data slettes fra basene ved at nye tar plassen vil tyvenes forsøk på å bruke stjålne CB-ID ikke finne noen match og blir avvist.

Med nasjonal, bank og offentlige identifikasjonsbaser som setter personens sikkerhet i høysete med bare å bruke personsikre Personlig Cyberbiologisk avlesingsenheter, som blant annet generert i en PCU, vil dette skape en sikker verifisering av alle for alt fra tilgang og internettbruk til mobilbetaling, åpne dører og kvittere for digitale tjenester i hele samfunnet.

Lykke til med en morsom enkel og fin fremtid, om den da ikke blir ødelagt av feil valg for biologisk-ID-krav til bruk i bank, kredittkort og nasjonale baser.

Eksempel på en fremtid med PCU, som sikkert alle vil ha
Du husker plutselig at du skulle betalt Ola 2000 kroner, når du fyller strøm og flytende biogass etter at din personlige CB-ID leser (PCU) identifiserte deg for pumpa på Statoil på Geilo.

Tilbake i din Hybride «Stifinner XC60» når den svingte deg trygt ut på veien videre fant du ut at du hadde glemt din Samsung Galaxy 9s med Roger hjemme.
Etter at du svarte «nei» på konas spørsmål om kortreist energi på Geilo var dyrere en gass og hydrogen hjemme, ba du om å få låne hennes iPhone 9s+ som du begynte å pratet til.

«Roger, jeg må sende penger til Ola på Vinstra».
Spørsmålet kom kjapt, med damestemme, fra Siri i iPhone 9s+; «mener du Ola Mo i Bakero veien 2 på Vinstra? og hvor mange penger?»

Du svarte kort; «Ja, 2000 kroner».
Hvem er du, «ukjente PCU» kom det kjapt tilbake fra Siri før du verifiserer deg selv med din lille PCU som er festet på pulsklokka.

Rett etterpå kommer det høyt og tydelig fra konas iPhone 9s som hun nå sjekket Facebook med: «Nå har Ole fått dine 2000 kroner, ha en fin tur videre til Bergen»
Din Volvo «Stifinner XC60» kjørte dere trygt videre til Bergen mens dere surfet på sosiale medier, leste nettbøker eller sov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Mann funnet med stikkskader i Oslo06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump
Siste nytt
07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeMann funnet med stikkskader i Oslo06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus