Busser kan stå fra midnatt

1.500 bussjåfører kan bli tatt ut i streik fra torsdag dersom partene i bussoppgjøret ikke kommer til enighet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
1.500 bussjåfører kan bli tatt ut i streik fra torsdag dersom partene i bussoppgjøret ikke kommer til enighet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vanskelige meklingen i bussoppgjøret går inn i sine siste timer. Blir det ikke enighet ved midnatt, kan 1.500 bussjåfører være i streik fra torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved 20-tiden pågikk meklingen fortsatt for fullt, opplyser kommunikasjonsansvarlig Ida Langdalen Kristiansen i Yrkestrafikkforbundet (YTF).

– Vi forholder oss foreløpig til fristen ved midnatt, sier hun til NTB.

Bussoppgjøret omfatter de fire fagforbundene Yrkestrafikkforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund, Fagforbundet og Jernbaneforbundet samt de to arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og NHO transport.

Passasjertrafikken på Oslo lufthavn og shuttletrafikken til hotellene vil stoppe opp dersom det blir streik. Også busstransport til og fra flyplassene i Bergen og Trondheim vil bli rammet.

Forberedt på streik

I tillegg vil all rutekjøring i Trondheim sentrum stanse. Det samme gjelder Kyst bussens rute Kristiansand – Haugesund – Stavanger– Bergen og rutene til Norges buss på Østlandet. Også rutene til Uni buss Ekspress vil bli rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper vi kommer til en løsning i meklingen, men er forberedt på å måtte ta en kamp om det er nødvendig, uttalte forhandlingssjef for arbeidstakerne, Linda Jæger, da meklingen for mer enn 12.000 bussjåfører startet tirsdag.

Sjåførene mener arbeidsgiverne bryter en ni år gammel avtale om at bussjåførene skal ha opptrapping til et lønnsnivå på linje med industrien. I tillegg krever sjåførene klare retningslinjer for arbeidsdagen. De hevder at de blir utsatt for knallharde rutetider med få pauser.

Dersom det blir streik, vil 1.510 sjåfører bli tatt ut i første pulje.

Ikke mer enn andre

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO transport understreker at de ikke kan gi bussjåførene mer enn andre grupper.

– Vi har tilbudt våre motparter det samme oppgjøret som andre har fått, og som andre grupper har akseptert. Vi har ingen grunn til å gå høyere med bussjåførene enn det andre grupper har fått så langt i årets oppgjør, sa Stordrange til NTB mandag.