Avtalen om nye EØS-midler endelig signert

En ny avtale om EØS-midler er blitt undertegnet.
En ny avtale om EØS-midler er blitt undertegnet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To år etter at forrige periode utløp, har Norge og EU endelig undertegnet avtalen om en ny periode med EØS-midler verdt 26 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kunne endelig Norges EU-ambassadør Oda Helen Sletnes og ambassadør Pieter de Gooijer fra EUs nederlandske formannskapsland sette navnetrekket på avtalen om nye EØS-milliarder.

Forrige periode med midler utløp allerede 30. april 2014. Forhandlingene om den nye sjuårsperioden fram til 2021 tok svært lang tid og var først sluttført i fjor sommer.

EØS-midlene er på til sammen 2,8 milliarder euro og går fra EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein til EUs 15 minst velstående medlemsland i sør og øst. Norge dekker inn nesten hele beløpet og må ut med rundt 3,6 milliarder kroner i året etter dagens kurs.

Kontingent

Midlene blir gjerne kalt Norges kontingent for EØS-avtalen og tilgangen til det europeiske markedet, men er formelt et bidrag til å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller i EU.

– EØS-midlene skal i de kommende årene først og fremst rettes mot å stimulere til nyskapning og vekst i Europa basert på samarbeid mellom Norge og mottakerlandene, sier europaminister Elisabeth Aspaker (H) i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil også fortsette å bruke EØS-midler til å styrke demokratiske prosesser og respekten for menneskerettigheter i Europa. Blant annet er målet å styrke romfolks levekår.

Fond

Det skal også opprettes fond på til sammen 100 millioner euro til bekjempelse av ungdomsledighet og fremme av regionalt samarbeid. Det siste er et fond som også skal kunne brukes utenfor EU, som i Ukraina.

Regjeringen har parallelt forhandlet om bedre markedsadgang for norsk sjømat som sammen med den nye avtalen om EØS-midler, har resultert i nye tollfrie kvoter.

Resultatet vil nå bli sendt til Stortinget, som må ratifisere avtalene for at de skal bli gyldige.