Mot enighet om skattereform på Stortinget

Kun formaliteter gjenstår før et bredt skatteforlik kan presenteres på Stortinget. Partiene er enige om en ny modell for formuesskatten, mens satsen for selskapsskatt settes til 23 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV trådte ut av forhandlingene om et skatteforlik, men de øvrige partiene i finanskomiteen fortsatte samtalene. Etter heftige anklager fra Ap i forrige uke om dobbeltspill fra regjeringspartienes side, foreligger det nå et avtaleutkast.

Etter det NTB erfarer har Ap vunnet fram med sitt forslag om at satsen for selskapsskatten på sikt skal senkes til 23 prosent og ikke 22 prosent som regjeringen opprinnelig foreslo. Til gjengjeld gjøres endringer i formuesskatten, det kanskje mest omstridte punktet i forhandlingene.

Det er lagt opp til at avtalen skal behandles i stortingsgruppene før den blir presentert for allmennheten, noe som kan skje allerede onsdag.

Les også: Ap anklager regjeringen for dobbeltspill om skatt

Ny modell

Som varslet i forrige uke er det enighet om en rabatt på verdifastsettelsen av aksjer og driftsmidler på 20 prosent. Formuesskatten vil dermed kun bli beregnet ut fra 80 prosent av verdien på det som ofte omtales som arbeidende kapital.

Hensikten med dette grepet er å unngå at norske eiere betaler for skatterabatten som gis til utenlandske eiere i norsk næringsliv. Disse betaler selskapsskatt, men ikke formuesskatt, mens norske eiere må betale begge deler.

I forrige uke satte en egen forståelse mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre fyr på innspurten i skatteforhandlingene på Stortinget. De fire partiene inngikk en felles merknad om videre nedtrapping av formuesskatten på arbeidende kapital, noe som i Ap-kretser ble beskrevet som et «dobbeltspill» fra regjeringspartienes side.

Les også: Stortinget vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt

Reagerer

– Denne reformen handler om bedriftsbeskatningen. I stedet velger Høyre, i siste sving, å gjøre dette til en reform der formuesskatten, som dreier seg om privatpersoner, er hovedsaken, sa en tydelig misfornøyd Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG mandag.

Det særegne avtalepunktet mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene utgår fordi de borgerlige fant en annen løsning akseptabel. Kort sagt åpnes det for såkalte særmerknader i innstillingen, som angir samme retning, uten at det er snakk om en flertallsmerknad.

I tillegg gis regjeringen i oppdrag å utrede hvordan formuesskatten påvirker norske eiere og bedrifter, i særdeleshet de som sliter med underskudd eller lav inntjening samt gründere som går på børs.

Fra regjeringspartienes side betraktes enigheten som en aksept fra Arbeiderpartiet om at skattenivået har betydning for norske arbeidsplasser.

Finanskomiteen har etter planen frist til å avgi innstilling om regjeringens forslag til skattereform 10. mai. Debatten i stortingssalen er berammet til 31. mai.

Les også: SV krever rettferdighetsprinsipp i skattereform

Personvernpolicy