Meny

LO-lederen til angrep på hotellkongene

Investorene og hotelleierne Olav Thon, Petter Stordalen og Christian Ringnes fikk gjennomgå i appellen fra LO-leder Gerd Kristiansen til de fagorganiserte tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Gerd Kristiansen advarer regjeringen mot å ty til tvungen lønnsnemnd i hotellstreiken. Samtidig går hun til frontalangrep på NHO og hotelleierne Olav Thon, Christian Ringnes og Petter Stordalen.

– NHO forbereder seg på en seig U-sving og skyver syke pasienter foran seg for å tvinge arbeidsministeren på banen, sa LO-lederen da hun holdt appell for streikende hotell- og restaurantarbeidere utenfor Royal Christiana i Oslo tirsdag.

– Det er en U-sving som kanskje kan lykkes med å snu bilen, men tør de de kjøre den veien skal jeg jammen meg love dere at det blir frontkollisjon rundt neste sving, tordnet Kristiansen.

Reaksjon:   Thon slår tilbake mot LO-lederens uttalelser

Strategi

Fellesforbundet og LO er i harnisk fordi motparten NHO Reiseliv ikke vil sende videre en dispensasjonssøknad fra sykehushotellene ved Haukeland og Ullevål, som er rammet av streik.

Ifølge arbeidstakerne er dette en «kynisk strategi» fra NHOs side for å tvinge fram tvungen lønnsnemnd.

– Vi har sagt vi er med på å unnta pasienthoteller om det er fare for liv og helse. Det står vi ved. Da er det NHO sin jobb å vurdere om dette er tilfelle og sende videre søknader om dispensasjon til oss. Alt annet er urent trav og overfor pasienter og pårørende, sier Kristiansen.

Bakgrunn:   Hotellstreiken trappes opp

LO-leder Gerd Kristiansen holder appell utenfor Clarion Hotel Royal Christiania tirsdag i forbindelse med den pågående streiken innen Hotell og Restaurantområdet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ikke la deg lure

Kristiansen oppfordret i appellen arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til «ikke å la seg lure».

– Så lenge NHO velger å sitte på dispensasjonssøknadene, så kan ikke arbeidsministeren si at dette går ut over liv og helse, sier LO-lederen til NTB.

Hun mener det vil sette hele det norske forhandlingssystemet i fare å ty til tvungen lønnsnemnd i hotellstreiken nå.

– I realiteten fjerner man da streikeretten for enkelte grupper i arbeidslivet. Det sier seg selv at noe slikt vil få etterspill fra vår side, sier hun til NTB.

Les også: Sykehushoteller får ikke dispensasjon fra streik

– LOs ansvar

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Petter Furulund i NHO Service vil på sin side ikke ta ansvar for situasjonen som har oppstått ved pasienthotellene. De anfører at det ikke er arbeidsgiverforeningenes ansvar å «rydde opp» etter Fellesforbundet.

– De må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få, sier Devold og Furulund.

Nesten 3.500 medlemmer i 363 hoteller og restauranter i seks fylker gikk ut i streik i helgen etter brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. Mandag varslet arbeidstakerne opptrapping fra lørdag, med nye 2.447 medlemmer i 209 bedrifter i ytterligere seks fylker.

Striden står om tillegg til lavtlønte og retten til lokale forhandlinger.

Les også: Dine rettigheter ved streik

Refset hotellkongene

Det var ikke bare NHO som fikk svi i appellen til LO-lederen. Også investorene Olav Thon, Christian Ringnes og Petter Stordalen fikk passet påskrevet.

– Olav Thon kjøper avisannonser for Frp og gir 26 millioner til barn av sine nevøer og nieser. Men når hans egne ansatte ber om en rettferdig behandling, da sitter han helt i ro – med strikkelua på, sa Kristiansen til jubel fra de streikende.

Christian Ringnes ble kritisert for ikke engang å ha smuler å drysse over sine ansatte, mens Petter Stordalen ble angrepet for dobbeltmoral.

– Og jeg kan ikke la vær å nevne Petter Stordalen. Han snakker om solidaritet og rettferdighet og håver inn milliarder, samtidig som de som streiker i dag har en begynnerlønn på 24.000 kroner måneden – brutto. Det er noe som skurrer, sa LO-sjefen.

NTB har kontaktet Stordalen, Thon og Ringnes og bedt om kommentarer til LO-lederens kritikk, men har så langt ikke fått tilbakemelding.

Reaksjon:   Thon svarer på kritikken fra LO-lederen

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus