Statens bondestøtte krymper i verdi

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Justert for kostnadsvekst har de statlige tilskuddene til jordbruket gått ned med over 600 millioner kroner de to siste årene, ifølge Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen skriver at overføringene til jordbruket i statsbudsjettet har flatet ut på rundt 14,4 milliarder kroner de siste årene. Men justert for kostnads- og prisvekst har de samlede tilskuddene tapt seg kraftig i verdi, ifølge bondeorganisasjonenes beregninger.

Les også: Stadig flere bønder tar opp store lån

Utviklingen er særlig utfordrende for småbruk og distriktsjordbruk, mener avdelingsleder Lars Johan Rustad i Norsk institutt for bioøkonomi.

– Tilskuddene har tradisjonelt gått til å kompensere dem som ikke så lett får høyt volum og gode avlinger. Når de samlede tilskuddene blir mindre verdt, er det ventet at disse gruppene kommer dårligst ut.

Målt i prosent av statsbudsjettet har tilskuddene til gjennomføring av jordbruksavtalen gått ned fra 5 prosent i 1979 til 1,2 prosent i 2016. Tilskuddene utgjør cirka en firedel av de totale inntektene i jordbruket, ifølge tall fra Budsjettnemnda for jordbruket.

Les også: 100 kyllingbønder ønsker sluttpakke

Personvernpolicy