Meny

Kongehuset med nesten 23 millioner i overskudd

Årsregnskapet for Den kongelige civilliste, som er Stortingets bevilgninger til drift og investeringer ved hoffet, viser et overskudd på over 21,5 millioner kroner, mens kronprinsparets stab går med 1,3 millioner i overskudd. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubesatte stillinger er hovedårsaken til et stort overskudd i årsberetningen for 2015 for Det kongelige hoff.

Årsregnskapet for Den kongelige civilliste, som er Stortingets bevilgninger til drift og investeringer ved hoffet, viser et overskudd på over 21,5 millioner kroner, mens kronprinsparets stab går med 1,3 millioner i overskudd.

– Overskuddet skyldes delvis at hoffet det siste året har hatt ubesatte stillinger, heter det i årsberetningen som ble lagt fram fredag.

Med slike resultater mer enn dobles overskuddet sammenlignet med resultatene fra 2014, og årene før viste underskudd i regnskapene. Overskuddet fra hoffet skal blant annet dekke et sikkerhetsprosjekt for de kongelige eiendommer.

Les også: Slottet er dårlig sikret mot terror

Beredskap

I alt skal det brukes 16,2 millioner kroner i år på sikkerhetsprosjektet, som ble initiert av Justis- og beredskapsdepartementet i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.

– På slutten av 2015 ble arbeidet med sikkerhetsanalysen for de kongelige eiendommene avsluttet. Det vil bli gjennomført tiltak som bygger på denne analysen i de nærmeste årene, sier hoffsjef Gry Mølleskog.

Resten av hoffets overskudd er satt av til markeringen av Kongeparets 25-årsjubileum i hovedstaden og rundt om i landet, samt andre framtidige prosjekter og anskaffelser.

Les også: Kongehuset: – Dårlige prosesser er avdekket

Av årsberetningen framgår det at overskuddet til kronprinsparets stab, på nøyaktig 1.252.855 kroner, skal gå til framtidige anskaffelser og driftsreserve.

Mye reising

Regnskapet for 2015 viser at de største postene er forvaltning, drift og vedlikehold til statelige kongelige eiendommer, samt lønnskostnader til alle ansatte ved Det kongelige hoff .

– Det kongelige hoffs hovedmål er å støtte kongen og hans familie i hele deres livsgjerning, sier hoffsjefen.

Oversikten over kongehusets offisielle program viser at 69 kommuner, samtlige av landets fylker og Svalbard ble besøkt av kongefamiliens medlemmer i fjor.

Fjorårets statsbesøk gikk til Australia i februar, mens kronprins Haakon var på offisielt besøk til Brasil i november.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus