– Oljeprisen blir neppe høyere enn 50 dollar fatet

En arbeider ved en oljepumpe i Basjkortostan i Russland.
En arbeider ved en oljepumpe i Basjkortostan i Russland. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye katastrofer i Midtøsten er omtrent det eneste som kan løfte oljeprisen over 50 dollar i overskuelig framtid, ifølge professor Øystein Noreng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke av verdens viktigste oljeland skal søndag gjøre et nytt forsøk på å bli enige om en avtale om frys i oljeproduksjonen.

Målet er å begrense tilbudet på verdensmarkedet slik at oljeprisen stiger. Men ulike interesser og konflikter mellom landene på møtet i Qatars hovedstad Doha kan gjøre det vanskelig å bli enige.

Uansett hva utfallet blir, tror Noreng at prisen vil holde seg under et «tak» på omtrent 50 dollar fatet i overskuelig framtid.

– Dette er historisk sett et helt normalt prisnivå, sier han til NTB.

Les også: Oljeprisen trekker kronen oppover

Skiferolje i USA

Skulle det bryte ut nye kriger i Midtøsten, kan prisen presses høyere, erkjenner Noreng. Han tror likevel at effekten av militære konflikter eller eventuelle andre katastrofer vil bli kortvarig.

På lengre sikt mener han den såkalte skiferrevolusjonen i USA vil bidra til å hindre en kraftig prisoppgang. Stiger prisen forbi 50 dollar, vil den amerikanske produksjonen av skiferolje høyst sannsynlig øke – noe som kan presse prisen ned igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg tror han verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, foretrekker å holde prisen under dette nivået. Blir den høyere, vil saudiaraberne frykte at oljen deres blir utkonkurrert både av skiferolje og alternative energikilder.

– Saudi-Arabia har null interesse av å få prisen tilbake til nivået den lå på for to år siden, sier Noreng, som er professor emeritus og tidligere ansatt ved Handelshøyskolen BI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprikende prognoser

Andre analytikere vurderer situasjonen annerledes, og prognosene for oljeprisutviklingen spriker voldsomt. Per Magnus Nysveen i selskapet Rystad Energy antydet torsdag overfor Dagens Næringsliv at prisen kan stige til 75 dollar fatet i løpet av året.

Samtidig sier LOs oljeekspert Eystein Gjelsvik til NTB at han ikke er i tvil om at oljeprisen skal opp igjen, noe som i så fall vil få enorm betydning for oljenæringen i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noreng påpeker på sin side at 50 dollar fatet historisk sett er et helt normalt prisnivå. Den kraftige prisoppgangen i årene fram mot 2014 kaller han en boble som til slutt sprakk.

Iran og Saudi-Arabia

På møtet i Doha vil politiske og til dels militære konflikter mellom landene høyst sannsynlig legge sterke føringer på diskusjonene om oljeproduksjonen.

Én utfordring er det dårlige forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran, som støtter ulike parter i krigen i Syria. Iranerne har sagt at de ikke godtar noen frys av sin produksjon nå, siden de er i ferd med å øke oljeeksporten etter at de fleste internasjonale sanksjonene mot landet ble hevet.

Saudi-Arabia har offisielt sagt at de ikke godtar noen frys hvis ikke Iran gjør det samme. Samtidig er det kommet uttalelser fra ikke navngitte diplomater som tyder på at saudiaraberne kanskje kan fire på dette kravet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til en rekke land fra oljekartellet OPEC deltar Russland på møtet. USA, Norge og flere andre oljeproduserende land er imidlertid ikke til stede, noe som kan svekke effekten av en eventuell avtale.

Noreng mener det kan bli enighet om en intensjonsavtale i Doha, men at det er usikkert hvor effektiv den vil bli. Skal det bli balanse i oljemarkedet, må produksjonen ikke bare fryses, men kuttes, ifølge professoren.