Huskeliste for kjøp og salg av bolig

Hva bør du huske på ved kjøp og salg av bolig? Skal du selge, kan du med enkle grep øke verdien på boligen din.
Hva bør du huske på ved kjøp og salg av bolig? Skal du selge, kan du med enkle grep øke verdien på boligen din.

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Her er en enkel oversikt over hva du bør gjøre før du kjøper eller selger.

Før du selger

Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?

Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris.

Få tilbud fra flere meglere her

Hva kan du gjøre med din nåværende bolig for å gjøre den mer attraktiv uten store kostnader? Kanskje du bør male tak, vegger eller lister. Å male lister eller tak koster ikke mye, men kan gi store utslag på salget.

Vurder om du bør selge først og kjøpe etterpå eller omvendt.

Les mer om du bør kjøpe eller selge først her

Finn frem all relevant informasjon om eiendommen.

Bilder til annonser og styling av boligen er viktig. Noen velger å leie inn egne boligstylister. Førsteinntrykket er veldig viktig. Husk å rydde og fjerne personlige gjenstander. Det må være pent og innbydende både ute og inne.

Selger er ansvarlig for feil og mangler ved eiendommen. Pass på at alt er beskrevet riktig i salgsdokumentet.

Husk å fremheve det positive ved eiendommen og området.

Før du kjøper

Undersøk eiendommen nøye før du gir bud. Det er viktig å stille spørsmål til megleren og gå nøye gjennom prospektet og takstpapierene.

Som kjøper har du undersøkelsesplikt. Derfor er det viktig å følge opp eventuelle punkter fra salgsoppgaven.

Vær klar over forbehold ved salget. Kanskje eieren har en spesiell overtakelsesdato som forbehold?

Les også: Sparer i snitt 3100 kroner i året på forsikring

Husk at det ikke er angrerett ved kjøp/salg av fast eiendom i Norge.

Du er selv ansvarlig for å kunne finansiere budet ditt. Har du lagt inn et bud er det bindende. Legg derfor også inn bud på kun én bolig av gangen.

Selger velger selv hvilket bud de ønsker å akseptere eller forkaste. Det behøver ikke være det høyeste budet som vinner.

Vær godt forberedt. Dette er det største kjøpet du gjør i livet, og du har ikke mye tid fra visning til en eventuell budrunde.

Det kan lønne seg å sjekke planer i kommunen på forhånd. Kanskje det er noen planer som ikke er vedtatt enda, men som vil påvirke området i fremtiden.

Etter overtakelsen må du gå gjennom boligen nøye. Da skal du kunne oppdage feil som lett kan fikses, som for eksempel hvis boligen ikke er grundig nok rengjort.

Før du kjøper bør du også ha en klar idé om hva boligen skal inneholde. Ser du etter et sted med peis, balkong, heis, garasje eller lignende?

Få et uforpliktende tilbud fra megler her eller verdivurdering her.

Kilder: Notar.no og Huseierne.no

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.