DNB-topp skal ha visst om skatteparadis

Foto: Anthony Dehez / Afp / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konserndirektør Terje Turnes i DNB satt fem år i styret i DNB Luxembourg og visste om skatteparadis-systemet, melder VG. DNB-sjef Rune Bjerke har sagt at konsernledelsen ikke visste om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en redegjørelse som Bjerke la fram mandag, kommer det fram at styret i DNBs datterselskap DNB Luxembourg visste om skatteparadis-satsingen i Seychellene.

Kilder i DNB bekrefter overfor VG at Turnes, som satt i styret i DNB Luxembourg fra 2005 til 2010 og var styreleder det siste året, visste om skatteparadis-satsingen.

DNB-sjef Bjerke har sagt at det gikk under radaren på «ledelsen, styret, intern- og eksternkontroll» at datterbanken DNB Luxembourg bisto kunder med å etablere 42 selskaper på Seychellene i årene 2006-2008, slik det har kommet fram i Aftenpostens avsløringer.

Bjerke har ikke vært tilgjengelig for kommentar overfor VG mandag kveld, og Turnes, som nå er konserndirektør for risikostyring i DNB, hadde ikke besvart VGs henvendelser. DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld viser overfor NTB til redegjørelsen Bjerke ga tidligere mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Presset mot Bjerke øker etter DNB-redegjørelse

Redegjørelse

I redegjørelsen Bjerke la fram, står det at administrasjonen i DNB Luxembourg laget en plan som blant annet åpnet for å legge til rette for at kunder kunne opprette selskaper i lavskattland. Planen ble behandlet av styret i DNB Luxembourg i 2005 og oppdaterte i 2006, ifølge redegjørelsen.

– I denne perioden var det flere planer som ble sendt til det daværende styret i DNB Luxembourg. Styrene i DNB Luxembourg har bestått av representanter for DNBs norske organisasjon i en årrekke, sa Bjerke på en pressekonferanse mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: DNB-sjef Rune Bjerke: Dette skulle vi ikke gjort

Bruddstykker av strategi

– Når man i dag ser på disse styredokumentene, burde man, sett med dagens øyne, ha hatt grunnlag for å reise spørsmål eller kommentere dette på en slik måte at man kanskje hadde løftet det høyere opp. Men jeg tror man skal være klar over at dette ble lagt fram i flere presentasjoner som bruddstykker av en strategi, sa Bjerke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at han er mest opptatt av å kartlegge fakta, få fram hva som skjedde og sørge for at svikt i systemer og kontrollrutiner blir rettet opp i.

– Det å sette i gang en heksejakt eller personjakt, synes jeg er mindre viktig enn å lære av de forholdene som gjorde at denne praksisen ble etablert, sa Bjerke på pressekonferansen.