Kongen uforstående til påstander om hemmelighold

– Jeg stiller meg uforstående til det vi er anklaget for, sa kong Harald til pressen under kongeparets statsbesøk i Roma onsdag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongeparet mener påstandene om at kongehusets økonomi ikke er åpent tilgjengelig for allmennheten, ikke er riktige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg stiller meg uforstående til det vi er anklaget for, sa kong Harald til pressen under kongeparets statsbesøk i Roma onsdag.

Han var helt klar på at han mener alle opplysninger om kongehusets økonomi allerede er tilgjengelig.

Aksjer

Tirsdag skrev Dagbladet at kronprins Haakon hadde kastet glans over Yaras Asia-kontor i 2004, og at kronprinsen hadde aksjer i selskapet. Samme år ble Yara skilt ut av Norsk Hydro og børsnotert som eget selskap. Rollekombinasjonen er blitt sett på som problematisk.

Kong Harald fortalte onsdag at etter det han kunne huske, hadde kronprins Haakon fått en aksje i Norsk Hydro i dåpsgave, men at han ikke vet hva som har skjedd med denne aksjen. På spørsmål om han kjenner til om kronprinsen selv eier aksjer, var svaret klart:

– Det vet jeg ikke.

Brende enig

Også utenriksminister Børge Brende (H) som ledsager kong Harald og dronning Sonja på Italia-turen, støttet kongeparet og slo fast at han mener kongehuset er åpent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres representantforslag om at kongehusets offisielle oppgaver skal underlegges reglene for offentlig forvaltning som er fastsatt i Offentlighetsloven, må kongeparet ta stilling til senere, sier de.

Dagbladet har gjennom en serie artikler påpekt at kongehusets utgifter har skutt i været de siste årene og at kostnader holdes hemmelig.

Kongehuset skrev på sine egne nettsider tirsdag at avisen har vært opptatt av økonomi, budsjett, bevilgninger og andre forhold, men presiserte at det meste av informasjonen allerede har vært offentlig tilgjengelig, men spredt på mange forskjellige steder som statsbudsjettet, lovdata og kongehusets nettsider. Samtidig innrømmet kongehuset at «noen få dårlige vurderinger» er avdekket.