Eva Joly: – DNB bør etterforskes

Eva Joly. Arkivfoto: Anders Wiklund / NTB scanpix.
Eva Joly. Arkivfoto: Anders Wiklund / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener politiet bør starte etterforskning av DNB etter avsløringene i Panama Papers, men Økokrim avventer skattemyndighetenes vurdering av saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med Dagsavisen sier Joly at alle aktører som har vært involvert i opprettelsen av postkasseselskaper på Seychellene, må etterforskes, inkludert DNB.

– Etterforskningen bør ta sikte på hovedpersonene, de rike som har opprettet selskapene, men også tilretteleggerne som banker og advokatfirmaer, sier Joly, som for tiden er nestleder i EUs spesialkommisjon for skatt.

Joly viser til at det er forbudt å medvirke til skatteunndragelse og å skjule penger. Hun mener saken ikke dreier seg om hvorvidt DNB har opptrådt umoralsk.

– Spørsmålet er om det er lovlig eller ulovlig. Derfor trenger vi etterforskning. For ofte har vi ikke etterforsket. Etter finanskrisen etterforsket vi bankene på Island, og 30 personer ble dømt. Det skjedde verken i USA, England eller Norge. Denne gangen må vi tørre å se på hele spekteret, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim ser saken an

– Vi har en viss terskel for å starte etterforskning, nemlig om det er noe som peker mot at det er begått noe straffbart, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng hos Økokrim, til Aftenposten.

Han peker på at Aftenposten i sin omtale av saken skriver at det så langt ikke foreligger dokumentasjon på at DNB har begått lovbrudd.

– Vi har tatt kontakt med skattemyndighetene. Et eventuelt straffbart forhold vil dreie seg om mulig skatteunndragelse, slik det ser ut nå, sier han.

Les også: Pressemelding: Gunnlaugsson har ikke trukket seg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke ulovlig

Så langt er det ikke avslørt noe som tyder på at DNB har gjort noe ulovlig ved å hjelpe kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

– Det å opprette disse selskapene, 40 i alt, er sannsynligvis ikke i strid med noen internasjonale lover eller regler, har DNB-sjef Rune Bjerke sagt tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 11 millioner dokumenter er lekket fra advokatkontoret Mossack Fonseca. Blant opplysningene her er at nordmenn har fått hjelp av DNBs datterselskap i Luxembourg til å opprette selskaper i Seychellene, avslørte Aftenposten søndag.

Les også: Advokatfirma hevder hackere står bak Panama-lekkasjen

Skatteetaten ser på saken

Skatteetaten og Finanstilsynet i Norge skal undersøke saken. Skatteetaten har bedt om innsyn i dokumentene.

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, sa skattedirektør Hans Christian Holte mandag.

Han understreket at det ikke er forbudt å ha penger og virksomhet i utlandet, men ønsker likevel innsyn i dokumentene.

– Det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sa Holte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Panama Papers viser at UEFA snakket usant

Politisk etterspill

Avsløringene blir også fulgt opp fra politisk hold. Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt DNB om en redegjørelse. Samtidig har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendt et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) på initiativ fra Rasmus Hansson (MDG). De ber om svar på hvordan Finanstilsynet følger opp norske banker.

– Det er et veldig dårlig tegn at informasjonen kommer gjennom lekkasjer til mediene, og ikke fra Finanstilsynet og andre kontrollorganer som er etablert for å overvåke denne praksisen, sier Hansson.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier komiteen ikke vil slippe denne saken med det første.

Les også: Advokatfirmaet hevder Panama-avsløringene er straffbare