Oljefondet har nærmere 200 milliarder kroner i skatteparadiser

Oljefondet kan bli instruert i å trekke seg ut fra skatteparadiser etter avsløringene om hvordan enorme summer er blitt kanalisert inn i skatteparadiser gjennom et advokatfirma i Panama. Bildet viser sjøfronten i Panama city. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB scanpix.
Oljefondet kan bli instruert i å trekke seg ut fra skatteparadiser etter avsløringene om hvordan enorme summer er blitt kanalisert inn i skatteparadiser gjennom et advokatfirma i Panama. Bildet viser sjøfronten i Panama city. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Oljefondet har plassert nærmere 200 milliarder kroner i stater med svært lavt skattenivå. Flere partier på Stortinget er nå på gli i spørsmålet om å trekke fondet ut av skatteparadiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang Klassekampen har gjort av oljefondets portefølje viser at 197,6 milliarder kroner er plassert i små stater med svært lavt skattenivå.

SV, Venstre, MDG og Senterpartiet stemte i fjor for et forslag som skulle «sikre at Statens pensjonsfond utland ikke benytter seg av skatteparadis i sin virksomhet», men forslaget fikk ikke flertall. Etter det avisen erfarer, er stemningen på vei til å snu, og et lignende forslag vil få flertall når meldingen om oljefondet skal behandles i Stortinget denne våren. Både KrF og Arbeiderpartiet antyder at de er åpne for å snu i saken.

– Vi er villige til å ta diskusjonen. Ap har en tradisjon for å arbeide skrittvis i disse spørsmålene. I fjor tok vi oljefondet ut av kull. Det er helt åpenbart at de store sakene vi nå ser aktualiserer denne diskusjonen, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Martinsen.

Saken har blitt aktualisert etter at Aftenposten søndag avslørte hvordan DNB har hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser. Avsløringen er del av sakskomplekset Panama Papers, som blant annet viser hvordan statsledere, kongelige, idrettsstjerner og kriminelle skjuler penger i skatteparadiser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus