Klassekampen: Kværner-topper bekymret for betalinger til Unaoil

Kværner ASA og Aker ASA sitt hovedkontor på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kværner ASA og Aker ASA sitt hovedkontor på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere av toppene i Kværner uttrykte bekymring for samarbeidet med det korrupsjonsmistenkte selskapet Unaoil, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unaoil er de siste dagene blitt knyttet til en omfattende internasjonal korrupsjonssak og var i årene 2007 til 2011 hyret inn av Aker Kværner for å hjelpe til med å vinne kontrakter i Kasakhstan.

Kværner, som den gang var del av Aker Solutions, benekter å stå bak suspekte utbetalinger til selskapet. Dokumenter Klassekampen har fått tilgang til fra den australske avisen The Age, viser imidlertid at Unaoil-samarbeidet gjentatte ganger skapte bekymringer i Aker Kværner.

Blant annet viser et møtereferat fra mars 2010 at daværende juridisk direktør Ole Moe uttrykte bekymring for om betalingene til Unaoil var i tråd med internasjonal korrupsjonslovgivning. Han mente beløpets størrelse ikke sto i stil med jobben Unaoil hadde utført for Aker Kværner.

Avisen har vært i kontakt med Moe, som viser til Kværners kommunikasjonsavdeling. «Ingen har belagt at Aker Kværner ikke opptrådte skikkelig og innenfor relevante rammer for god integritet i forbindelse med prosjektet i Kaspihavet. Vi finner det derfor ikke naturlig at vi kommenterer på tema for enkeltmøter», skriver kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus