Olsen setter ned renten til 0,50 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank har besluttet å sette ned styringsrenten til 0,50 prosent, og setter dermed ny norgesrekord for laveste rente noensinne. – De sitter nok med en litt uggen følelse, sier sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Banks hovedstyre har besluttet å sette ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,50 prosent.

Dette er det laveste rentenivået i Norge noensinne.

– Vekstutsiktene for norsk økonomi er noe svekket, og vi venter at prisveksten etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Olsen viser til at veksten internasjonalt ser ut til å bli noe lavere enn ventet, og at flere sentralbanker har satt ned sine styringsrenter. Han påpeker også at utviklingen i norsk økonomi har vært svakere enn Norges Bank har lagt til grunn, og at arbeidsledigheten trolig også vil fortsette å stige noe.

– Slik vi vurderer utsiktene, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Les Norges Banks begrunnelse her

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olsen påpeker at når styringsrenten nærmer seg en nedre grense, øker usikkerheten om effekten av pengepolitikken.

Han utelukker imidlertid ikke at det kan bli negativ rente i Norge, dersom norsk økonomi blir «utsatt for store forstyrrelser».

Forrige gang Norges Bank kuttet renten var 24. september 2015. Da ble renten kuttet fra én prosent til 0,75 prosent. Den gangen tok det ikke lang tid før bankene fulgte etter.

Les også: – Rentemedisin kan gi sterke bivirkninger

Sjefsøkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror Norges Bank vil gå forsiktig fram. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Sjefsøkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror Norges Bank vil gå forsiktig fram. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Tror de har en uggen følelse

Sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen er ikke overrasket over rentekuttet:

– Dette var akkurat som vi hadde ventet. Norges Bank signaliserte muligheten for et nytt rentekutt før sommeren allerede i desember. Alt pekte mot et nytt rentekutt i dag, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forklarer at flere økonomiske forhold taler for at styringsrenten skulle ha vært enda lavere, men at Norges Bank nå går forsiktig fram ettersom styringsrenter ned mot null er nytt terreng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De holder litt igjen. Jeg tror de sitter med en litt uggen følelse og en genuin usikkerhet rundt hva som vil skje nå. De vet ikke helt konsekvensene av at renten nærmer seg null. Det gjør nok at de vil vurdere å være mer forsiktige, sier Kjetil Olsen.

Olsen i Nordea forklarer at effektene av negativ rente kan være store. Når innskuddsrentene er lave, vil søken etter avkastning innebære større risiko.

– Pensjonsfond som er avhengig av avkastning kan finne på å søke seg utover på risikokurven og ta mer risikable posisjoner. Det kan også bygge seg opp bobler, sier Olsen i Nordea.

Les også: Storebrand om rentekrig: – Vi er gjerne med, vi!

Uvisst om bankene følger etter

Olsen i Nordea forklarer at en negativ rente også kan sette press på bankenes marginer.

– Da Sveits fikk negativ styringsrente, gikk boliglånsrenten opp. Vi så en slags motsatt effekt, sier han og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bankene er avhengige av å tjene penger, og hvis innskuddsrenten ikke kan bli lavere, er de avhengig av å tjene penger på andre måter, forklarer sjeføkonomen i Nordea.

– Hva tror du skjer med boligrenta i Norge nå?

– Det vet jeg ikke. Bankene opplever økte innlånskostnader i penge- og kredittmarkedet. Hvorvidt de skal sette ned renten, er en vurdering hver enkelt bank må gjøre, men konkurransesituasjonen mellom bankene vil trolig spille inn.


Les også:

– Konkurransen mellom bankene er tøff

Hva om det ble negativ rente?