Meny

Stortinget kritisk til oljeministerens Statoil-svar

Olje- og energiminister Tord Lien (bildet) fremstår som en som springer i hurtig tempo fra ethvert ansvar i saken, mener SVs Bård Vegar Solhjell. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget reagerer kraftig på at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) selv har hyret inn et advokatfirma som fritar ham fra kritikk i saken om en omstridt Statoil-betaling i Angola.

Saken dreier seg om en overføring på i alt 715 millioner kroner i sosiale bidrag fra Statoil til Angolas statlige oljeselskap Sonangol som del av betalingen for å få operatøransvaret på et større oljefelt. Av dette var 420 millioner øremerket et teknologi- og forskningssenter.

Men siden utbetalingene startet i 2012, er det ikke tatt et eneste spadetak. Senteret eksisterer ikke, annet enn på papiret.

Tre ganger har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bedt Lien svare på hvor Statoils penger har blitt av og hvordan han vil følge opp Stortingets vedtak om antikorrupsjon. I et siste svar onsdag ettermiddag, avviser Lien komiteens ønske om å få oversendt juridiske vurderinger fra de fire advokatselskapene som Statoil selv lener seg på, skriver Klassekampen.

Les også: 230 mister jobben etter Statoils riggoppsigelse

– Løper fra ansvar

Ifølge Dagbladet har departementet brukt 100.000 kroner på advokathjelp fra BA-HR. Konklusjonen deres er at det ikke er grunn til å kritisere Statoils styre for at det frivillig ikke gir departementet vurderingene, og dermed heller ikke noen grunn til å kritisere Lien.

– Sentralt for meg er at Statoil allerede har utvist betydelig åpenhet om hvilke interne advokatråd de har innhentet og som selskapet bygger sin redegjørelse på, skriver Lien.

– Når jeg leser brevet, så framstår statsråden som en mann som springer i et hurtig tempo fra ethvert ansvar i saken. Han har ikke ansvar for det som har skjedd, han har ingen planer om å følge det opp, han stoler på styret, og han kan ikke gi oss noen ytterligere opplysninger, sier SVs Bård Vegar Solhjell i kontrollkomiteen til Dagbladet.

Les også: Statoil i ny milliardrettssak i Nigeria

– Har et problem

Angola regnes blant verdens mest korrupte land, der presidenten og landets politiske elite har blitt styrtrike, mens befolkningen lever i dyp fattigdom.

– Hvis man ikke kan gjøre rede for 715 millioner kroner som er brukt i ett av verdens mest korrupte land, så har man et problem, sier Solhjell.

Lien skriver i brevet at dersom departementet skulle påta seg ansvaret for selv å føre tilsyn med selskapenes pengestrømmer – både generelt og i enkeltsaker- så ville det være å overta et ansvar som ligger hos styret.

– Det ville i realiteten innebære en vesentlig endring og omlegging av statens eierskapspolitikk som vil kunne reise en rekke spørsmål av prinsipiell, praktisk, rettslig og administrativ karakter, skriver statsråden og legger til at alle former for korrupsjon er straffbart, og at politiet har ansvaret for å etterforske mulige lovbrudd.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus