Meny

Fornybart ga mer avkastning enn olje for oljefondet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet tapte 12 milliarder kroner på sine ti største oljeinvesteringer i fjor, men tjente 5 milliarder på investeringer i fornybar energi.

Fremtiden i våre hender (FIVH) har hentet tallene fra årsrapporten til Statens pensjonsfond utland, på folkemunne kjent som oljefondet, skriver Dagsavisen.

– Fornybarrevolusjonen fortsetter, konstaterer Arild Hermstad, leder i FIVH.

Likevel er det fortsatt et stort sprik i hvordan Norges oljeformue investeres. Mens fondets ti største investeringer i oljeselskaper var verdt drøyt 130 milliarder kroner ved årsskiftet, var det tilsvarende tallet for de ti største fornybarinvesteringene snaut 10 milliarder. I et tøft år for oljebransjen har det første tallet krympet betraktelig gjennom 2015, mens fornybarinvesteringene ble mer enn doblet i verdi i løpet av året som gikk.

– Det er ingen tvil om at fornybarselskapene var børsvinnerne i fjor, noe de ikke alltid har vært. Vi har heller ingen garanti for at de vil være børsvinnere til evig tid, sier Hermstad.

Han anbefaler likevel større investeringer i slike selskaper. I fornybarporteføljen finner vi blant annet den amerikansk solcelleprodusenten First Solar og danske Vestas Wind Systems, en av verdens største produsenter av vindturbiner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus