Meny

IEA: – Oljeprisen kan ha nådd bunnen

Oljeplattformen Deepsea Atlantic ligger i opplag på Hanøytangen utenfor Bergen. Nå kan oljeindustrien få en opptur. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen er inne i en oppsiktsvekkende opptur og kan ha passert bunnivået, mener Det internasjonale energibyrået (IEA).

I sin månedlige rapport peker på at IEA oljeprisen har vært på vei oppover i flere uker.

Samtaler mellom store oljeland om å fryse produksjonen kan tyde på at de forsøker å presse prisen opp til 50 dollar fatet, ifølge IEA. Energibyrået mener også at Irans økte oljeeksport etter at de internasjonale sanksjonene mot landet ble opphevet, «har vært mindre dramatisk enn iranerne sa den ville være».

I tillegg er nå produksjonen i USA og andre land utenfor oljekartellet OPEC på vei nedover – siden lave priser gjør oljevirksomheten her mindre lønnsom.

Likevel tror IEA at verdens oljelagre vil fortsette å fylles i år. Men lagerøkningen vil gå langsommere i andre halvår.

– For prisene kan det være lys i enden av hva som har vært en lang, mørk tunnel. Men vi kan ikke være helt sikre på når i 2017 oljemarkedet vil oppnå den lenge etterlengtede balansen, heter det i rapporten.

Prisen på nordsjøolje falt fra 115 dollar fatet sommeren 2014 til 28 dollar i januar i år. Siden da har prisen klatret til over 40 dollar fatet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus