Kraftig fall i Kinas eksport

Kraner losser jernmalm fra et skip i Rizhao i Shandong-provinsen i Kina.
Kraner losser jernmalm fra et skip i Rizhao i Shandong-provinsen i Kina. Foto: China Stringer Network / Reuters

Kinas eksport var 25,4 prosent lavere i februar enn i samme måned i fjor. Fallet er det største siden finanskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksporten tilsvarte 126 milliarder dollar, noe som var mye lavere enn ekspertene hadde ventet på forhånd. En undersøkelse blant økonomer utført av nyhetsbyrået Bloomberg tydet på en nedgang på 14,5 prosent.

Forrige gang Kina opplevde et kraftigere fall i eksporten, var i 2009 i etterkant av finanskrisen.

Landets import målt i dollar var 13,8 prosent lavere enn for ett år siden, og handelsoverskuddet falt hele 46,2 prosent sammenlignet med februar 2015.

Les også: Seks millioner oppsigelser i vente i Kina

Den kinesiske økonomien har lenge hatt problemer, men de nye tallene betyr ikke nødvendigvis at situasjonen er blitt kraftig forverret. Den økonomiske aktiviteten i februar ble påvirket av feiringen av kinesisk nyttår, som falt på et senere tidspunkt i fjor.

– Eksporten var svært høy i februar i fjor siden nyttårsfeiringen begynte så sent, sier Julian Evans-Prichard fra selskapet Capital Economics.

Les også: Kina vil stenge over tusen kullgruver

Børsindeksen Shanghai Composite falt 3 prosent etter at de nye tallene ble lagt fram tirsdag, før den tok seg opp igjen. Til slutt endte handledagen med en oppgang på 0,1 prosent.

I Japan falt Nikkei-indeksen 0,76 prosent i løpet av dagen, og nedgangen ble delvis forklart med de svake kinesiske eksporttallene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus