NHO: Oljekrisen sprer seg over hele landet

VARSKO: – Oljekrisen er i ferd med å spre seg til hele landet, sier president i NHO, Tore Ulstein.
VARSKO: – Oljekrisen er i ferd med å spre seg til hele landet, sier president i NHO, Tore Ulstein. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NHOs ferske økonomibarometer viser at oljekrisen er i ferd med å spre seg fra Vest- og Sørlandet til hele Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det nye med barometeret fra 1. kvartal 2016, viser hvordan krisen er i ferd med å spre seg til stort sett alle deler av landet. Oslo og Akershus begynner å nærme seg de negative markedsutsiktene som bedriftene på Vestlandet har opplevd, sier NHO-president Tore Ulstein til VG.

NHOs økonomibarometer bygger på svarene fra 2.311 bedrifter, hvor bedriftslederne blir spurt om markedsutsiktene de neste 12 månedene. 21 prosent flere av NHOs bedrifter oppgir at de er mer negative enn positive, når de vurderer budsjetter og ordreinngang for de neste 12 månedene.

Les også: Olsen: Ny krise ute kan true norsk økonomi

IKT

Oslo nærmer seg for første gang de samme negative markedsvurderingene som Vestlandet.

– Hovedårsaken til at Oslo og Akershus nå rammes, er i hovedsak markedssituasjonen for IKT og forretningstjenester, sier Ulstein til avisen.

De siste to årene har barometeret vist hvordan krisen i Rogaland har spredt seg til store deler av Vestlandet og Sørlandet.

Les også: Tilliten til norsk økonomi svikter hos forbrukerne

Nav-tall

Nav la sist onsdag fram sin nyeste rapport om utviklingen i arbeidsmarkedet, også denne rapporten viser at det ikke bare er i Rogaland arbeidsmarkedet er tøft, selv om økningen i ledigheten fortsatt er mye større i Rogaland enn noe annet sted i landet.

– Samtidig ser vi også at arbeidsledigheten er på vei opp i andre fylker hvor oljebransjen sysselsetter mange. I Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland og Møre og Romsdal var bruttoledigheten til sammen 33 prosent høyere i januar i år enn ett år tidligere, heter det i Nav-rapporten.

I resten av landet har bruttoledigheten holdt seg stabil i denne perioden, og kun økt med 3 prosent. Over halvparten av økningen kom imidlertid i Akershus som også har mange sysselsatte i oljerelaterte næringer.

Les også: Støre: – Ikke kall det en tiltakspakke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus