Ny rapport om ølets økonomi i EU:Øl gir EUs sysselsetting og økonomi et løft

Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-borgerne drikker øl for 1110 milliarder kroner. Øl sysselsetter 2,3 millioner personer og det har oppstått 900 nye bryggerier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av rapporten «The Contribution made by Beer to the European Economy» (Ølets bidrag til europeisk økonomi) publisert av analyseselskapet Europe Economics på oppdrag av bryggerienes bransjeorganisasjon Brewers of Europe.

Hver EU-borger mesker seg med øl verdt 200 euro i året, tilsvarende 2000 kroner. Etter en nedtur i finanskrisa er nå bryggeribransjen på vei oppover.

Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl

Bryggeriene sysselsetter like mange som hele Slovenias befolkning, 2,3 millioner, og genererer like mye skatteinntekter som det EU-medlemslandet Ungarn drar inn, 42 milliarder euro, ifølge pressemeldingen.

Det er etablert 900 nye bryggerier i EU-landene siden 2013. Tallet er nå oppe i 6500. De produserte 383 millioner hektoliter i 2014.

Det innebærer at EU er verdens nest største ølprodusent etter Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Luse-Frants, Køla-Pålsen og masse Chili

– Det er interessant å se det siste tiåret hvordan suksess og velstand i den europeiske øl-bransjen virker som et barometer på den allmenne økonomiske tilstanden. Den europeiske bryggerisektoren krympet under den globale økonomiske nedgangen, stabiliserte seg de kommende tre år før det nå viser tegn på vekst, kommenterer bryggeribransjens president Demetrio Carceller.