Kraftig fall i leting etter olje og gass i 2016

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: NTB scanpix

Investeringene innen olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning vil falle kraftigere i år enn tidligere anslått, ifølge SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedårsaken er et videre fall i anslaget for letevirksomheten innen olje- og gassutvinning, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

De samlede investeringene for 2016 anslås nå til 214,4 milliarder kroner. Det er 9 prosent lavere enn tilsvarende tall for 2015.

Nedgangen har bakgrunn i at det nå indikeres et fall på hele 13,3 prosent innenfor olje- og gassvirksomheten.

Les også: Lien tror på gode nyheter i EUs «gasspakke»

Illustrasjonsbilde. Ivar Aasen-plattformen på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Ivar Aasen-plattformen på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Flere oppsigelser

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier til Sysla Grønn at hun ikke er ikke overrasket over at investeringsanslaget for hele sektoren går nedover.

– Det er i utgangspunktet ikke så overraskende når vi ser at oljeprisen har fortsatt å falle. Når man ser på stemningen i oljemarkedet er det ikke akkurat hurrastemning, sier Saltvedt.

Oljeanalytikeren spår også en tøff tid for leverandørindustrien i 2016.

– Vi kan ikke se bort fra det blir flere oppsigelser fremover, sier Saltvedt.

Les også: Kraftig fall i investeringene på britisk sokkel i Nordsjøen

Nedgang i oljepris

SSB peker på at ytterligere nedgang i oljeprisene de siste månedene har bidratt til å gjøre oljeselskapene mer usikre på sine langsiktige oljeprisforventninger.

Fallet i de samlede investeringene i 2016 dempes noe av høyere investeringer i industri og kraftforsyning. Kvartalsvise utførte investeringer i olje og gass falt med 3,7 prosent fra 3. til 4. kvartal 2015, ifølge sesongjusterte tall.

I samme tidsrom falt industriinvesteringene med 4,5 prosent, mens det var en kvartalsvekst på 9,1 prosent i kraftforsyning.

Les også: Over 30.000 jobber kuttet i oljenæringen

Energivekst i 2016

Nye estimater for 2016 antyder ytterligere vekst innenfor kraftforsyning i år. Anslaget for 2016 ligger nå 11 prosent over tilsvarende tall for 2015.

Utsikter til høyere investeringer innenfor elproduksjon samt videre vekst i overføring og distribusjon av elektrisitet skal være årsaken til utviklingen.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Veksten i produksjon av elektrisitet henger sammen med utbygging av nye vindparker, i tillegg til oppgradering av gamle kraftstasjoner, ifølge SSB.

Tirsdag ble det kjent at Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power DA sammen skal bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.

– En fortsatt markert nedgang i oljeinvesteringene vil isolert sett bidra til å dempe aktiviteten i Fastlands-Norge også i år. Veksten i industri- og kraftinvesteringene vil delvis motvirke dette. Dog ikke på langt nær nok til å kompensere for bortfallet av oljeinvesteringene, sier analytiker Kyrre Aamdal i DNB.

Les også: Lien mener krisen i oljebransjen er delvis selvforskyldt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus