Organisasjoner håper forlik vil hjelpe i rettighetskamp mot NRK

NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Rettighetshavere som forhandler med NRK håper de kan bruke forliket i Stortinget til å sikre at statskanalen betaler for opphavsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forliket om en ny allmennkringkastermelding kom samme uke som 15 rettighetshaverorganisasjoner sendte et åpent brev til NRKs ledelse med krav om arkivavtale og betaling for opphavsrett, skriver Klassekampen.

Advokat og rådgiver for rettighetshaverorganisasjonene, Bjørn Alexander Brem, sier at NRKs linje avviker.

– Ikke bare fra det vi og politikerne mener, men også fra hvordan arkivavtaler løses i våre naboland. Stortinget gjør det klart at NRK må oppfylle samfunnsoppdraget sitt på en måte som ivaretar opphavsretten, sier han.

Les også: NRK flytter fra Marienlyst og Stor interesse for NRK-tomt

Striden mellom NRK og foreningene som organiserer over 15.000 rettighetshavere, dreier seg om at kanalen ønsker å kjøpe rettighetene til TV-produksjoner for en engangssum, såkalt «buyout», som vil gi kanalen rett til å vise TV-programmer uten å betale rettighetshaverne hver gang. Dette går ikke rettighetshaverforbundene med på, og de krever betaling på den tradisjonelle måten – basert på hvor mange ganger et program vises.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Klassekampen at opphavsrett er et viktig prinsipp, men at NRK fortsatt har «buyout» som standpunkt.

Les også: NRK-lisensen endres – Frp jubler

Personvernpolicy