Ap snuser på ny arveavgift

Arbeiderpartiet kan komme til å presentere en ny modell for arveavgift innen neste stortingsvalg.
Arbeiderpartiet kan komme til å presentere en ny modell for arveavgift innen neste stortingsvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet åpner for å innføre en ny modell for skatt eller avgift på arv. Høyre og Frp krever å få se detaljene i god tid før valget i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ap må presentere modell og innretning slik at velgerne vet hva de får om Støre blir statsminister, sier Fremskrittspartiets Roy Steffensen til NTB.

Han får støtte av Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

– Arveavgiften hadde en rekke uheldige utslag for mange, og hvis det skal være troverdig at slike unngås også i framtiden, må Ap kunne gå i detaljer om hvilket opplegg de ser for seg, sier Flåtten.

Les også: Frp i arvestrid med Ap

Ny modell

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik antyder overfor Klassekampen mandat at partiet kan komme til å presentere en ny modell for arveavgift innen stortingsvalget i 2017. Den opprinnelige arveavgiften ble fjernet av regjeringen i 2013.

Tajik, som leder programkomiteen i Ap, sier diskusjonen ikke dreier seg om det skal være skatt på arv eller ikke.

– Nei, jeg mener det er naturlig å snakke om modell. Ikke om hvorvidt det skal være skatt på arv eller ikke, sier hun til avisen.

Til nå har Ap nøyd seg med å slå fast at partiet ikke akter å gjeninnføre avgiften etter modellen som var gjeldende før.

– Avgiften traff i liten grad de med de største formuene og ga en beskjeden inntekt til fellesskapet, heter det i partiets alternative budsjett for 2016.

Les også: Venstre sier Frp-motstand førte til flypassasjeravgift

– Må bidra

Arbeiderpartiet understreker overfor NTB at det ikke er sikkert om programkomiteen vil finne fram til en egnet modell, selv om dette er målsettingen. Det er dermed ikke helt sikkert at Ap vil gå til valg på en arveskatt, men forsettet er klart.

– Det er viktig for velferdsstaten at også landets rikeste bidrar over skatteseddelen. Det er ikke ønskelig for Ap å øke skattene til vanlige folk, sier skattepolitisk talsmann Truls Wickholm.

Han viser til at formue, eiendom og arv samlet sett er lavere beskattet i Norge enn andre OECD-land.

– Jeg synes det er flott at Ap er tydelige på at de ønsker å innføre arveavgift, slik at forskjellene i skatte- og avgiftspolitikken kommer enda bedre fram, sier Steffensen.

Les også: Atomforslag fra Ap har utløst strid med regjeringen

– Stolt

Frp-politikeren sier han er stolt av at arveavgiften ble fjernet alt i Høyre/Frp-regjeringens første statsbudsjett.

– Jeg hadde håpet at staten aldri mer skulle være delarving i noe arveoppgjør, men ser dessverre at et regjeringsskifte i 2017 vil føre til ny arveavgift, sier han.

Høyres Svein Flåtten mener Ap nå har sluppet katten ut av sekken, selv om han mener det fortsatt er uklart hva partiet egentlig vil gå inn for.

– Jeg merker meg at Ap mener arveavgiften som regjeringen fjernet, tok inn for lite penger. Det betyr at de legger opp til en arveavgift som svir mer, sier Flåtten, som legger til at Høyre er «en garantist» for at arveavgiften ikke gjeninnføres.

Les også: Sanner gratulerer Støre med vinglerekord

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus