EU: – Vi trenger like mye gass i 2030 som i dag

En plattform som brukes til gassproduksjon på Troll-feltet.
En plattform som brukes til gassproduksjon på Troll-feltet.

EU vil trenge omtrent like mye gass i 2030 som i dag, sier EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič. Han tror et nytt gassmarked vil åpne seg i transporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag neste uke legger EU-kommisjonen fram en ny energipakke der forsyningssikkerhet står i sentrum. Der vil det komme fram at gass har en viktig rolle å spille i lang tid framover, forteller Šefčovič, som fredag var på besøk i Oslo for å møte norske politikere.

– Vår vurdering er at vi vil trenge mer eller mindre det samme volumet av gass som i dag, mellom 380 og 450 milliarder kubikkmeter, sier han.

Les også: Vedum til britisk avis: – Meld dere ut av EU

I fjor lå forbruket på omtrent 404 milliarder kubikkmeter.

Šefčovič tror gass vil bli mer og mer brukt i transportsektoren, både på veiene og i skipstrafikken. Dette kommer i tillegg til at gass skal erstatte kull i kraftproduksjonen. På lengre sikt må gassforbruket likevel ned.

– Hvis vi skal bli klimanøytrale mot slutten av århundret, må vi kutte gassforbruket også. Men vi kan også få nye teknologier som gjør det mulig å bruke gass på en renere måte enn i dag, sier Šefčovič til NTB.

Personvernpolicy