Kongehuset endrer gavepolitikken

Kong Harald vil heretter returnere gaver fra private, kommersielle aktører. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kong Harald vil heretter returnere gaver fra private, kommersielle aktører. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kongehuset tar ikke lenger imot private gaver fra kommersielle aktører. Beslutningen, som ikke er blitt gjort kjent før nå, ble tatt i mars 2015, opplyser Kongehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi prøver å gjøre det klart slik at vi ikke får bindinger til noen, sier kong Harald til NRK.

– Det er en lang tradisjon med gaver til kongehus. Vårt kongehus får ofte gaver fra folk og vertskap på reiser rundt om i landet og i forbindelse med merkedager. Dette har de kongelige satt stor pris på, heter det i en pressemelding fra Slottet.

Se listen over alle gavene Kongehuset fikk i fjor her

– Samtidig er samfunnet i forandring på dette området, og vi forandrer oss med samfunnet. Kongehuset har derfor gått gjennom praksisen for mottak av gaver, og for å fjerne eventuell tvil om uheldige bindinger, har vi nå vedtatt nye og klare retningslinjer for gaver til de kongelige, heter det videre.

Bakgrunn: Kronprins Haakon: – En venn inviterte til yacht-ferie

Kongehuset vil fortsatt ta imot gaver i offisielle sammenhenger. Da foregår overrekkelsene i hovedsak i full åpenhet med presse til stede. Andre gaver sendes til Slottet. Private gaver fra kommersielle aktører blir returnert til giver.

Samtidig offentliggjør Kongehuset nå en liste over gaver de fikk i fjor. Gavelisten dekker perioden 1. juni til 31. desember.

Les også:

Kronprinsen tar til orde mot nettmobbere

– Kronprinsen prøver å endre monarkiet

Personvernpolicy