Verden tørster etter kaffe - frykter kaffekrise

Produsentene klarer ikke lage nok. Kaffeprisene kan skyte i været. Se video.

Morgenkaffen kan bli en luksus kun de rikeste har råd til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens man i Europa og stadig større deler av Asia opplever et økende ønske om spesialkaffe, klarer man ikke å levere på produksjonssiden.

Bare i 2015 dukket det opp over 1600 nye kaffehus i Europa. Stadig flere ønsker kvalitetsbønnene, men nå roper produsentene varsku.

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

– Det tar fire år for en plante å ende opp som kaffe. Fire år før kaffetreet blir om til noe du faktisk kan trakte, sier Jeffrey Young hos kaffekonsulentene Allegra Strategies til Reuters.

Oppskrift på katastrofe

Kombinasjonen av tørke i Brasil, kaffebønder som slutter for å få bedre betalte jobber i byene, klimaforandringer, og at kineserne har fått smaken på koffeinbønnene, er en oppskrift på katastrofe.

Les også: Derfor er det sunt å drikke kaffe

– Går kaffeproduksjonen ned vil hele verden skrike etter kaffe og vi må se andre steder for å få det, sier Steve Hall, kaffekjøper for kjeden Caravan.

– Som et glass vin

Han etterlyser store investeringer, noe som kan ta åresvis. I mellomtiden er det oss kaffetørste som vil kjenne kaffegruten på lommeboken.

Les også: – Ingen krav om å opplyse koffeininnhold

– Det vil bli mer som å ta et glass vin, noe man bare gjør for ekstra luksus, sier Lassi Jarvela til Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået åpnes det fire nye kaffebarer hver dag i Kina.

I 2014 ble det ifølge ICO (International Coffee Organization) konsumert 150 millioner kaffesekker på 60 kilo hver. Det er syv millioner mer enn det ble produsert.

Les også: Skal det være en kopp blank kaffe?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus