Argentina tilbyr kreditorer 6,5 milliarder dollar

Bare to måneder etter regjeringsskiftet i Argentina, er det store fremskritt i den gamle misligholdssaken som fortsatt hefter ved landet. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix
Bare to måneder etter regjeringsskiftet i Argentina, er det store fremskritt i den gamle misligholdssaken som fortsatt hefter ved landet. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Argentina tilbyr en kontantutbetaling på 6,5 milliarder dollar til kreditorer som har saksøkt landet for mislighold av obligasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med tilbudet er å få slutt på en 14 år lang betent juridisk dragkamp som har gjort landet til en paria i det internasjonale finansmarkedet. To av de seks viktigste kreditorene har allerede akseptert tilbudet, sier en mekler oppnevnt av en domstol i USA. Han kaller tilbudet fra Argentinas nye regjeringen et «historisk gjennombrudd».

Dersom alle saksøkerne godtar tilbudet innebærer det en reduksjon på rundt 25 prosent fra det opprinnelige kravet på 9 milliarder dollar. Snuoperasjonen i dragkampen etter Argentinas rekordstore mislighold på 100 milliarder dollar i 2002 kommer kun kort tid etter at Mauricio Macri inntok presidentpalasset i Buenos Aires.

Dersom han får avtalen i havn, kan landet reise seg og igjen bli en del av det gode selskap innen internasjonal finans. Det vil gi tilgang til kapital som kan betale sårt tiltrengte oppdateringer av infrastruktur som veier og jernbane. Lavere lånekostnader vil også komme næringslivet til gode i Latin-Amerikas tredje største økonomi.