Hagens pensjonskamp avgjøres av Høyesterett

Carl I. Hagen var på plass da Høyesterett tok stilling til om høyesterettsdommerne ville være inhabile ved behandlingen av den tidligere Frp-formannens pensjonskrangel med staten. Nå kommer hovedspørsmålet opp.
Carl I. Hagen var på plass da Høyesterett tok stilling til om høyesterettsdommerne ville være inhabile ved behandlingen av den tidligere Frp-formannens pensjonskrangel med staten. Nå kommer hovedspørsmålet opp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere Frp-formannen Carl I. Hagens pensjonskrangel med staten skal nå avgjøres av Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets øverste domstol skal bruke de to neste dagene til å sette seg inn i pensjonsstriden mellom Hagen og staten.

Stridens utgangspunkt er at Stortinget endret pensjonsordningene for tidligere stortingsrepresentanter i 2011, ett år etter at Hagen ble stortingspensjonist.

Kort fortalt var Hagen i den gamle ordningen sikret 66 prosent av lønna til en sittende stortingsrepresentant, mens den nye pensjonsordningen følger den generelle lønnsutviklingen minus 0,75 prosent.

Les også: 15 dommere i Høyesterett inhabile i Hagen-saken om gullpensjon

Hagen hevder at pensjonsendringene er i strid med Grunnlovens paragraf 97 om tilbakevirkende kraft. Det har så langt både trygderetten og lagmannsretten avvist, men saken ansees som så prinsipielt viktig at også Høyesterett skal behandle den.

Kun fem av dommerne i Høyesterett vil ta sete for å avgjøre pensjonskrangelen. De øvrige 15 høyesterettsdommerne er nemlig ansatt før 2011, og er inne under den samme endringen som Hagen kjemper for å forandre. Får Hagen gjennomslag, vil det bety et pensjonspåslag på flere hundre tusen kroner for hver av dem. De er derfor vurdert som inhabile av de øvrige fem.

Høyesterett har satt av tirsdag og onsdag til saken.

Les også: Carl I. Hagen roser og råder Listhaug